O importantă uzină, un simbol uitat al Capitalei, poate fi readus la viață. Cândva aproviziona cu electricitate întreg orașul
Un important monument arhitectural din Capitală își poate recăpăta frumusețea de altă dată! Este vorba despre clădirea impunătoare a unei vechi uzine, construită după modelul celor din Franța, la începutul secolulu XX.
Cândva, acest loc impunător era una dintre cele mai performante centrale electrice din țară, însă astăzi ne poate fi greu să mai apreciem frumusețea pe care clădirea a avut-o cândva.
Mai precis, este vorba despre uzina electrică Filaret, care vreme de 62 de ani, a aprovizionat Bucureștiul cu energie electrică. Din păcate, acest loc important, care a adus lumină Capitalei vreme de decenii, se află acum în paragină, în apropiere de Parcul Carol.
Uzina impresionează prin arhitectura franceză pe care o are, iar acest lucru poate că nu ne va surprinde, odată ce vom afla că responsabili pentru construcție au fost cei de la Societe du Gaz pour la France et l’Etrangere. Construcția a durat doar doi ani, între 1906 și 1908, devenind rapid un important centru industrial în București.
O clădire superbă poate fi readusă la viață
Această uzină a fost și prima centrală electrică comunală, iar autoritățile au adus generatoarele ei tocmai din Germania. Astăzi, dacă vom vizita Muzeul Tehnic Național ”prof. ing. Dimitrie Leonida”, vom putea admira unul dintre vechile motoare ale uzinei, cât și celulele de distribuție și o parte a tabloului de comandă.
Vreme de 62 de ani, uzina electrică Filaret a avut o importanță crucială pentru Capitală, permițând orașului să se dezvolte și să aibă la dispoziție nivelul necesar de electricitate pentru noile clădiri și cartiere ce au fost construite.
Uzina a funcționat vreme de 62 de ani
În general, clădirea este construită din cărămidă, dar există și unele elemente metalice, menite să îi ofere mai multă rezistență. În plus, în mijlocul ei se află un turn care fusese folosit drept rezervor de apă. Acum, această bijuterie uitată a Capitalei ar putea reveni la viață!
Uzina Filaret, deși nu va mai redeveni o uzină funcțională, cum a fost odată, se poate transforma într-o extensie a Muzeului Tehnic Național Dimitrie Leonida. Această instituție se află în apropiere, iar prin intermediul ei, superba clădire poate fi readusă la viață.