Ce s-a ales de amanta lui Mihai Viteazul, după moartea domnitorului. Secretul pe care nimeni nu l-a știut

22 iulie 2023 8:02   Fapt divers

Majoritatea românilor știu, din istoria noastră, că, domnitorului Ștefan cel Mare i-a cam plăcut viața și a mai călcat strâmb în timpul căsătoriilor sale. Însă, se pare că moralitatea în privinţa relaţiilor amoroase nu a fost punctul forte nici al lui Mihai Viteazul, căruia, deși era căsătorit cu doamna Stanca, inima i-a fost furată de amanta sa, o frumoasă blondă pe nume Velica.

În anul 1599, când a intrat victorios în Alba Iulia, după lupta de la Călugăreni, Mihai Viteazul a cunoscut-o pe Velica, fiica logofătului Ion din Piteşti şi a Doamnei Stana (fiica voievodului Mircea Ciobanul şi a Domnei Chiajna), fiind astfel înrudită cu Basarabii şi Muşatinii, dar şi cu Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Deși era însurat cu Doamna Stanca, cu care s-a căsătorit la 27 de ani, în 1583, Velica a fost cea care i-a furat cu adevărat inima. Ea era o frumoasă femeie blondă, măritată cu italianul Fabio Genga, favorit al principelui Transilvaniei, Sigismund Bathory.

Încă din 1595, Velica folosea titlul acordat doar soţiilor de voievozi:„Gospodja Velica“ (Doamna Velica), astfel, revenit la Alba Iulia, în anul 1600, Mihai Viteazul s-a afişat cu amanta în public, impunând tuturor să i se închine „ca unei domniţe ce era şi ca unei doamne care ar putea fi“. Totodată, Nicolae Iorga a numit-o Velica „stăpâna prin iubire a Ardealului” și cea mai mare dragoste a domnitorului.

Ce s-a întâmplat cu amanta lui Mihai Viteazul

Relația celor doi nu a fost ferită de ochii doamnei Stanca, care a asistat la gestul acestuia de a îi pune pe supuși să se încline în fața amantei. În același timp, Mihai a instalat-o pe Velica la Târgovişte împreună cu soţul acesteia, martor neputincios al aventurilor nevestei sale. Nu este cunoscut dacă domnitorul avea de gând să scape de soția sa pentru a se însura cu Doamna Velica, însă, este cunoscut faptul că, după moartea lui Mihai Viteazul, când a fost ucis de către generalul Gheorghe Basta, la ordinul împăratului habsburg Rudolf al II-lea, în august 1601 la Turda, nu s-a mai auzit absolut nimic despre amantă.

Mai multe