Cea mai mare bătaie cu roșii din lume! „Tomatina” a înroșit străzile unui oraș din Spania
„La Tomatina”, cea mai mare bătaie cu roșii din lume, s-a întors pe străzile orașului Buñol din estul Spaniei, miercuri. Aproximativ 15.000 de oameni au participat la celebrul eveniment, care atrage anual turiști din întreaga lume. Unii participanți au fost pregătiți cu ochelari de înot și măști de scufundări, pentru a se proteja de sucul acid al tomatelor.
Au fost folosite 120 de tone de tomate
După cum cere tradiția, orașul, situat la aproximativ 40 de kilometri de Valencia, a fost transformat în capitala mondială a tomatelor pentru festivalul de renume internațional, ale cărui imagini au făcut înconjurul lumii. La prânz, evenimentul a început cu o paradă lentă a camioanelor încărcate cu peste 120 de tone de roșii coapte și suculente. Nu sunt pentru consum, ci reprezintă muniția perfectă pentru această „luptă”. Turiști din India, Statele Unite, Australia și Japonia au venit la Buñol, special pentru această sărbătoare. Un elicopter și peste 200 de agenți ai Guardia Civil, pe lângă alte forțe de securitate, au fost dislocați pentru a monitoriza și a interveni în cazul unor incidente.
„Tomatina” a avut loc pentru prima oară în 1945 și a fost o dispută în toată regula, după ce Ziua Orașului s-a terminat cu o bătaie generală cu roșii, luate de pe rafturile vânzătorilor locali din piață. Sărbătoarea a câștigat faimă în 1980, fapt ce a propulsat-o într-un fenomen la nivel național și mondial, atrăgând participanți din întreaga lume, în Plaza del Pueblo, potrivit Euronews. Bătaia cu roșii anuală are loc în ultima miercuri din august.
În timpul „luptei”, participanții sunt sfătuiți să zdrobească roșiile înainte de a le arunca, pentru a evita rănirea celorlalți. Chiar dacă acest eveniment anual a fost criticat de mulți, pe motiv că duce la risipă alimentară, aceste roșii sunt, de fapt, cultivate în mod special pentru „La Tomatina”. De asemenea, festivalul îi ajută pe agricultori să câștige un ban în plus și să se pregătească de iarnă. Întregul eveniment ține în jur de o oră, iar autoritățile se apucă imediat să curețe străzile cu tunuri de apă. „Ceea ce îmi place cel mai mult la Tomatina sunt oamenii și energia pozitivă”, a declarat Huala Caloch, un vizitator din India, pentru AFP.