De un an sunt avertizări, dar se vând în continuare. Roșiile cherry ar fi cauza unei infecții severe
Autoritățile din mai multe țări europene suspectează că o infecție severă ar avea la bază roșiile cherry. Este vorba despre un focar de Salmonella care a îmbolnăvit peste 100 de oameni, iar o femeie a murit. Mai grav este că autoritățile au emis avertizări privind roșiile cherry încă de acum un an.
Avertizări privind roșiile chery din august 2022
Roșiile cherry ar fi provocat focarul de Salmonella, care a fost raportat din august 2022 și a avut un impact extins în întreaga lume.
Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a emis o alertă privind focare extinse în statele UE de Salmonella Senftenberg, rezistentă la antibiotice. Bacteria a fost răspândită prin roșiile cherry vândute în supermarketuri și a provocat deja decesul unei persoane. O cauză suspectată de autorități pentru apariția infecțiilor este reutilizarea apei la irigații, politică recomandată de Comisia Europeană pentru a economisi resursele de apă.
Spitalizări și decese
Roșiile cherry ar fi provocat Salmonella în 13 țări. Până la data de 12 iulie 2023, au fost raportate 92 de cazuri de infecție, inclusiv un deces nefericit asociat cu aceasta.
Cazuri de Salmonella au fost raportate în mai multe țări, inclusiv Austria, Belgia, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Țările de Jos, Norvegia, Suedia, Regatul Unit și Statele Unite. Primul caz a fost identificat în Franța în august 2022, iar cel mai recent caz a fost înregistrat în Suedia în iunie 2023.
Tulpină de salmonella rezistentă genetic, descoperită într-o salată
Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Germania.
Cazurile din Austria, Germania, Franța și Suedia au ridicat suspiciuni cu privire la roșiile cherry ca posibilă sursă de infecție.
O tulpină de salmonella rezistentă genetic la chinolone a fost identificată într-o farfurie de salată mixtă, care conținea și roșii cherry, pregătită în Franța.
Cum se manifestă boala provocată de bacteria Salmonella
Salmonella este o bacterie care poate fi găsită la diferite animale și este transmisă la oameni în special prin consumul de alimente crude, insuficient gătite sau contaminate.
Simptomele infecției apar de obicei între 12 și 36 de ore după ingerarea alimentelor contaminate și includ febră, diaree, dureri abdominale, greață și vărsături.
De obicei, simptomele se rezolvă în câteva zile și, în majoritatea cazurilor, nu este necesar tratamentul cu antibiotice. Cu toate acestea, în cazuri mai grave, infecția poate fi chiar mortală.
Apă reutilizată
Având în vedere toate informațiile colectate până acum, roșiile cherry contaminate cu Salmonella sunt un posibil vehicul al infecțiilor umane raportate în acest focar, susțin autoritățile europene. ”Contaminarea poate să fi avut loc înainte de recoltare, în timpul cultivării roșiilor prin diferite surse (de exemplu, folosind apă contaminată cu Salmonella, inclusiv apă de irigare reutilizată).
Informațiile disponibile nu au dezvăluit o legătură epidemiologică (comercială) comună între operatorii din sectorul alimentar, cultivatorii de tomate și țările care raportează cazuri. Se recomandă investigarea ulterioară a alimentelor cu privire la posibila cauză a infecțiilor umane, inclusiv identificarea sursei infecțiilor