#Exclusiv Click!

Cel mai instagramabil castel din România, închis turiștilor! „Minunea” de lut din Valea Zânelor va deveni hotel de lux: „Numai bogătașii vor mai avea acces aici!”

9 decembrie 2024 16:00   Fapt divers
Ultima actualizare:

Dacă nu aveți bani frumoși în buzunare, luați-vă adio de la poate cel mai frumos castel din România. Este vorba de „minunea” de lut de pe Valea Zânelor, așa cum a fost numit castelul de la Porumbacu de Sus ce aduce cu o casă din seria Hobbit și care, la acest moment, este închis pentru turiști pentru o perioadă de timp nedeterminată, urmând să fie transformat în hotel de lux. 

Situat pe malul unui râu, la Porumbacu de Sus, vestitul Castel de Lut Valea Zânelor se află la mai puțin de o oră distanță de Sibiu (cca 40 km) și oferă o imagine de basm, un număr impresionant de turiști fiind atrași de frumusețea lui, an de an.

Castelul de Lut, închis pentru turiști! Va fi transformat în hotel de lux! „Numai bogătașii se vor caza aici”

Din păcate, turiștii nu mai au de câteva luni bune acces la castelul de la Porumbacu de Sus, acesta fiind închis și scos din circuitul turistic. Asta în ciuda faptului că ofertele de la agențiile de turism te îmbie încă să mergi să-l vizitezi, pentru a-ți lua repede banii. 

Nimeni însă nu-ți spune că odată ajunși la fața locului, găsești poarta la castel închisă, motivul reprezentanților acestuia fiind că locul se va transforma în curând într-un hotel de lux. 

Prin urmare, luați-vă adio de la ședințele foto instagramabile ce puteau fi realizate mai de mult la vestitul castel, a cărei faimă s-a dus peste granițele țării, căci până și cei de la BBC au scris despre el că seamănă cu o casă din seria Hobbit. 

Atunci când camerele la modernizarea cărora se lucrează acum vor fi gata, acesta va deveni un hotel de lux, unde se rezervările se vor face doar pe bani grei. 

„L-au închis gata, nu ai ce să mai pozezi de el, doar peste gard așa! Îl face hotel mare, are vreo 10 camere de lux. Nu mai intră aici decât bogătașii, tre să ai lovele nu glumă”, ne-a spus un vânzător ambulant, proptit cu taraba cu produse din lavandă peste drum de intrarea zăvorată bine a castelului. 

Castelul de Lut este dispus pe două nivele și are 10 camere, 2 turnuri și 50 de ferestre. Fiecare dintre cele 10 camere are intrare individuală. Acoperișul este realizat integral din șindrilă de lemn, iar tencuiala a fost realizată pe bază de var hidraulic.

Cele două niveluri – parter și mansardă – găzduiesc cele 10 camere cu un design rustic. 

Curtea, denumită și Grădina Fermecată, este un spațiu frumos amenajat, adaptat cadrului natural din care face parte castelul, iar domeniul se întinde pe aproximativ 8000 de metri pătrați.

Țeapa agențiilor de turism! Ce spun reprezentații Castelului? „L-am construit ca acesta să devină hotel”

În week-end, turiștii au stat să privească peste gard cu jind la construcția castelului, care avea porțile ferecate, aceștia trebuind să se mulțumească cu un alt obiectiv turistic vecin din zonă-Povestea Calendarului, deși plătiseră o excursie la Castelul de Lut. 

„Scopul pentru care am construit castelul a fost ca acesta să devină hotel și vizitatorii să petreacă un sejur întreg la noi, să se bucure de confortul camerelor. 

Suntem în faza finală a pregătirilor și de aceea am restricționat accesul, urmând ca platforma de rezervări să fie la dispoziția celor care își doresc săne viziteze. Ne continuam drumul pentru a oferi experiențe memorabile la Valea Zânelor”, ne-au spus reprezentanții castelului, care au adăugat că trebuia verificat înainte pe rețelele de socializare unde ei au postat anunțul închiderii obiectivului turistic. 

De unde a pornit ideea Castelului de Lut de la Porumbacu de Sus?

Ideea acestui castel superb de la Porumbacu de Sus (Județul Sibiu) aparține unui cuplu de bucureșteni care și-au dorit să lase stresul cotidian și să se mute undeva la țară, într-un loc ferit total de agitația urbană. 

Așa se face că le-a venit ideea de a construi ceva inedit, mai precis un castel de lut, care să semene cu cele din basme.

Construcția a început în anul 2014, la baza căruia s-a construit o fundație de beton ciclopian, structură de lemn de 30 cm grosime și pereți de lut de 60 cm grosime.

Acoperișul castelului a fost realizat din lemn tip șindrilă, mai precis 80.000 de șindrile și 200 kg de cuie. Castelul este construit integral din lut și paie, iar ferestrele și ușile au fost realizate din lemn, chiar de către meșterii locali.

În 2016, s-a ridicat și un restaurant în Grădina Zânelor, a cărui construcție s-a realizat din piatră, închegată cu chit natural, totul fiind lucrat manual. Până recent s-a mai putut vizita exteriorul castelului contra unui bilet în valoare de 70 ron, în care erai obligat să iei și masa la restaurantul din grădină. 

Mai multe