Cel mai lung cuvânt din limba română în care fiecare literă se repetă exact de două ori. Puțini români îl pot pronunța

15 noiembrie 2024 19:50   Fapt divers

Mulți dintre noi putem avea impresia că din cauza faptului că suntem vorbitori nativi de română, această limbă nu mai are niciun secret față de noi. Însă, acest lucru nu este deloc adevărat! Iar un cuvânt rar are o proprietate unică în română: este cel mai lung cuvânt în care fiecare literă se repetă de două ori!  

O bună parte dintre noi avem impresia că română nu ne poate ascunde niciun secret, deoarece este limba noastră nativă. Însă, destul de rapid, ne vom găsi în situația de a auzi un cuvânt, sau o expresie, pe care nu o vom înțelege deloc și despre care nici nu am știu că există!

Cu o istorie îndelungată și cu nenumărate influențe din alte culturi, româna ascunde în dicționar multe cuvinte rare, cu proprietăți neobișnuite. Iar poate că numai foarte puțini dintre noi au auzit despre acest cuvânt rar, în care fiecare literă se repetă de două ori! Este vorba despre angionefrografie, un termen pe care puțini îl pot defini!

Ce înseamnă acest cuvânt rar

Termenul este unul medical, după cum poate că și putem intui. De altfel, acest cuvânt este și destul de greu de pronunțat, iar dacă nu studiem medicina, probabil că ne vom încurca în silabele acestui termen destul de complex.

Iar în privința definiției cuvântului, angionefrografie este definit în Dicționarul explicativ al limbii române drept „radiografie a sistemului vascular renal cu ajutorul unei substanțe de contrast.”

Cuvântul în care o vocală se repetă de șase ori

Desigur, acesta nu este singurul cuvânt rar, în limba română. De exemplu, mai există un alt cuvânt în care vom găsi o vocală ce se repetă de nu mai puțin de șase ori! Este vorba despre „indistinctibili”, un termen pe care poate că nu mulți îl folosim prea des.

Acest cuvânt este definit în dicționar drept „care nu poate fi distins, de nedistins”, iar în forma lui de plural, vocala „i” se repetă de nu mai puțin de șase ori.

Mai multe