Ce secret ascunde biserica din România unde se află mormântul lui Arsenie Boca. Care este programul de vizitare al mănăstirii care are o istorie fascinantă
Este una dintre cele mai cunoscute mânăstiri din țara noastră, iar în fiecare an, nenumărați români vin aici pentru a vizita mormântul lui Arsenie Boca. Iar cei care își doresc să viziteze Mănăstirea Prislop trebuie să cunoască câteva detalii despre acest loc, înainte de a ajunge aici.
Deja am intrat și în Postul Crăciunului, iar în aeastă perioadă din an, mulți credincioși vor dori să facă tot posibilul pentru a se simți mai aproape de divinitate și pentru a se reîncărca spiritual. Iar, în acest scop, poate că mulți români își vor dori să viziteze Mănăstirea Prislop, din județul Hunedoara!
Aflată în apropiere de satul Silvașu de Sus, mănăstirea a fost construită tocmai în secolul XIV, dar, de atunci, a avut parte de nenumărate reconstrucții. În secolul XVI, mănăstirea deja era doar o ruină, însă fiica voievodului Țării Românești, Moise, a decis să refacă clădirea. Domnița Zamfira a renovat mânăstirea în 1564, iar apoi, în secolul XVII, la Prislop s-a deschis și o școală pentru preoți.
Mănăstirea are în spate o istorie de secole
Tot în secolul XVII, la mănăstire mai este consemnată și prezența unui călugăr renumit pentru credința și rugăciunile sale, Sfântul Ioan de la Prislop.
Ceva mai târziu, în secolul XVIII, mănăstirea devine greco-catolică, iar de abia în anul 1948 a revenit la ritul ortodox. Din păcate, în această perioadă, ea a fost incendiată și abandonată mult timp, lucru ce a dus la dispariția multor documente păstrate aici.
În 1948, la Prislop ajunge și Arsenie Boca, ca stareț. În cele din urmă, el va ajunge să fie și înmormântat aici, după ce a decedat pe data de 28 noiembrie 1989. La numai câteva zile distanță, pe 4 decembrie, el a fost înmormântat la Prislop.
Ce trebuie să știe vizitatorii
Cei care își doresc să viziteze acest loc trebuie să știe că mănăstirea este deschisă turiștilor de-a lungul întregului an, între orele 08:00 și 20:00. Intrarea este gratuită, iar în acest interval orar este permis și accesul la mormântul lui Arsenie Boca.
Cei care au mașină și pornesc din Capitală o pot lua pe DN7 spre Pitești, iar apoi spre direcția Râmnicu Vâlcea. Mai departe, trebuie mers către nord, spre Sibiu, iar odată ajunși la Brezoi, trebuie să o luăm pe DJ675-DJ65A, Berislăvești.
Din acest punct, trebuie urmate indicațiile către mănăstire. Sau, mai există și opțiunea de a lua un trec către Râmnicu Vâlcea, apoi, cu un microbuz, vom ajunge la Berislăvești, de unde trebuie doar urmate indicațiile.