Unde se află localitatea cu cea mai lungă denumire din lume. Totul a pornit de la o glumă a unui croitor
Șansele sunt foarte mici pentru majoritatea celor care încearcă să pronunțe cuvântul pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis, cel mai lung din limba engleză, cel puțin conform celor mai cunoscute dicționare, devenit și cel mai lung din limba română, tradus astfel: Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza. Dar acesta este doar începutul dacă aruncăm o privire asupra altor cuvinte candidate la cele mai lungi din lume.
Cel mai lung cuvânt din limba engleză, o mică înșelătorie
Cu un număr uimitor de 45 de litere, pneumonoultramicroscopicsilicovulcanoconiosis datează din anii 1930 și se referă la o boală specifică ce provoacă inflamarea plămânilor din cauza inhalării de silicat foarte fin sau praf de cuarț.
Deși apare în majoritatea dicționarelor majore, cuvântul este o mică înșelătorie. A fost inventat de președintele National Puzzlers’ League, conform Oxford English Dictionary, care l-a creat „in imitarea termenilor medicali polisilabici... dar apare doar ca exemplu de cuvânt foarte lung”. Practic - este un cuvânt în mod deliberat lung.
Cuvântul cu 189.819 de litere
Ați crezut că 45 de litere sunt multe pentru un singur cuvânt? Ei bine un alt candidat este numele complet al unei proteine cunoscute mai frecvent sub numele de „titin” care constă dintr-un număr uimitor de 189.819 de litere și ar dura mai mult de trei ore pentru a fi repetat.
Ca să economisim timp și spațiu, acestea sunt primele câteva silabe și ultima: „Methioniltreoniltreonilglutaminillarginil... izoleucină”.
Oxford Dictionaries spun că acestea sunt „considerate mai degrabă nume chimice decât cuvinte autentice în sensul unor elemente semnificative de vocabular.
Același lucru este valabil și pentru denumirile formale ale compușilor chimici. Acestea pot fi aproape nelimitate în lungime...Nu avem tendința să considerăm acești termeni drept „cuvinte” potrivite.”
„Actul de a estima ceva ca fiind lipsit de valoare”, într-un singur cuvânt
Cel mai mare cuvânt non-tehnic din dicționar provind din limba latină. Floccinaucinihilipilificare are 29 de litere și se traduce prin „actul de a estima ceva ca fiind lipsit de valoare”. A fost înregistrat în uz încă din 1741.
Acest lucru ne duce la antidisestablishmentarism, un cuvânt cu 28 de litere, fiind considerat cel mai lung cuvânt din limba engleză, în afara termenilor tehnici și a cuvintelor inventate.
Din păcate, acesta nu este întotdeauna recunoscut de dicționare.
Limba sanscrită are, de asemenea, un candidat pentru cel mai lung cuvânt din orice limbă. Cu siguranță se laudă cu cel mai lung cuvânt apărut în literatură, scris în Varadāmbikā Pariṇaya Campū de Tirumalāmbādue. Cuvântul a primit recordul mondial Guinness și există datorită naturii aglutinative (procesul în care cuvintele sunt compuse dintr-o succesiune de morfeme) a sanscritei. Este format din 195 de litere sanscrite sau 428 în transliterarea romană. Îl puteți găsi scris în ambele mai jos:
निरन्तरान्धकारितदिगन्तरकन्दलदमन्दसुधारसबिन्दुसान्द्रतरघनाघनवृन्द-सन्देहकरस्यन्दमानमकरन्दबिन्दुबन्धुरतरमाकन्दतरुकुलतल्पकल्पमृ-दुळसिकताजालजटिलमूलतलमरुवकमिलदलघुलघुलयकलितरमणीय-पानीयशालिकाबालिकाकरारविन्दगलन्तिकागलदेलालवङ्गपाटलघनसा-रकस्तूरिकातिसौरभमेदुरलघुतरमधुरशीतलतरसलिलधारानिराकरिष्णुत-दीयविमलविलोचनमयूखरेखापसारितपिपासायासपथिकलोकान्
Or:
nirantarāndhakārita-digantara-kandaladamanda-sudhārasa-bindu-sāndratara-ghanāghana-vṛnda-sandehakara-syandamāna-makaranda-bindu-bandhuratara-mākanda-taru-kula-talpa-kalpa-mṛdul̥a-sikatā-jāla-jaṭila-mūla-tala-maruvaka-miladalaghu-laghu-laya-kalita-ramaṇīya-pānīya-śālikā-bālikā-karāra-vinda-galantikā-galadelā-lavaṅga-pāṭala-ghanasāra-kastūrikātisaurabha-medura-laghutara-madhura-śītalatara-saliladhārā-nirākariṣṇu-tadīya-vimala-vilocana-mayūkha-rekhāpasārita-pipāsāyāsa-pathika-lokān.
Iată definiția: „În ea, suferința, cauzată de sete, călătorilor, a fost atenuată de grupuri de raze ale ochilor strălucitori ai fetelor; razele care făceau rușine curenții de lumină, apă dulce și rece încărcată cu parfumul puternic de cardamom, cuișoare, șofran, camfor și mosc și care curgea din ulcioare (ținute în) mâinile de lotus ale fecioarelor (așezate înăuntru) frumoasele șoproane, făcute din rădăcinile groase de vetiver amestecate cu maghiran, (și construite lângă) picior, acoperite cu mormane de nisip moale ca de canapea, ale ciorchinilor de arbori de mango proaspăt încolțiți, care întunecau constant spațiul intermediar. din sferturi, și care arăta cu atât mai fermecător din cauza picăturilor care se prelingeau de sucul floral, care au provocat astfel amăgirea unui șir de nori groși ploioși, dens plini cu nectar din belșug.”
Cel mai lung cuvânt din limba germană
Până în 2013, Germania avea un cuvânt de 63 de litere pentru o anumită lege a etichetei cărnii de vită, dar atunci când legea a schimbat cuvântul a dispărut. Cu toate acestea, de dragul vremurilor vechi, vom include Rindfleischetikettierungsueberwachungsaufgabenuebertragungsgesetz.
Germana are un stil aglutinant similar cu sanscrita și are cuvinte lungi celebre pentru anumite lucruri.
Localitatea cu cea mai lungă denumire
Trebuie amintită aici și Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch. Da, este imposibil de pronunțat pentru majoritatea locuitorilor planetei. Este o localitate mică din Țara Galilor, un sat situat pe insula Anglesey vis-a-vis de Bangor. Are o populație de 3.040 locuitori, iar numele este printre cele mai lungi din lume, cuprinzând 58 de litere.
În trecut, orașul avea un nume mai scurt și mai ușor de pronunțat: Llanfairpwllgwyngyll. În anii 1880, într-o încercare în glumă de a atrage turiști, un croitor a adăugat restul silabelor, ducând lungimea totală la 58 de litere, inclusiv patru litere L la rând.
Satul datează încă din epoca neolitică (4000–2000 î.Hr.).