Cele mai înspăimântătoare legende urbane ale românilor, transmise din generație în generație
În toate oraşele din România circulă legende urbane de groază care au înfierbântat minţile oamenilor generaţii în şir. Săpunul făcut din grăsime umană, clădiri bântuite de spiritele copiilor orfani, lăcaşe vizitate de fantomele condamnaţilor la moarte, liliecii-vampiri care sug sângele turiştilor sunt doar câteva exemple.
Top 10 al celor mai înfioarătoare legende
BACĂU Săpunul din grăsime umană îngropat în cimitirul evreiesc. Una din cele mai terifiante legendele urbane, care te face să ţi se strângă pielea, datează din cel de-Al Doilea Război Mondial. Băcăuanii au transmis din tată-n fiu povestea evreilor exterminaţi de nemţi, din grăsimea cărora a fost făcut săpun. Calupuri întregi ar fi fost îngropate în cimitirul evreiesc al comunei Sarata, judeţul Bacău, în locul evreilor exterminaţi. La intrarea în comuna amintită a fost ridicat în 1959 un monument din piatră, închinat victimelor Holocaustului.
Pe el scrie în mai multe limbi „Aici zac evrei prefăcuţi în săpun de bestiile fasciste – 1939-1944 / În amintirea lor, înfrăţiţi-vă popoare în lupta pentru o lume nouă”.
Se spune că sub acel monument se află un sicriu plin cu bucăţi de săpun făcut din grăsime umană. Ba mai mult, s-a perpetuat ideea că perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, evreii erau obligaţi de nemţi să se spele cu săpunul fabricat din corpul confraţilor lor. Pe fiecare clup de săpun era o inscripţie ”RIF”, iniţiale despre care se credea că vin de la ”Reichs Juden-Fett”, adică ”săpun curat evreiesc”.
CĂLĂRAŞI, oraşul unde copiii erau răpiţi pentru trafic de organe. Sfârşitul erei comuniste a fost marcată de panică în Bărăgan. Coincidenţă, zvonuri similare au fost transmise în alte zone ale ţării la mijlocul anilor 80, dar nu au căpătat aceeaşi amploare ca în Călăraşi, unde frica legată de răpirea copiilor ajunsese o adevărată fobie.
Potrivit legendei urbane, după ce asfinţea soarele, copiii care rămâneau la locurile de joacă şi nu se retrăgeau acasă erau răpiţi de anumite persoane care se deplasau cu Dacii negre, înmatriculate în Bucureşti. Copiii furaţi erau folosiţi drept donatori de organe şi, spune legenda, sufletele lor rămâneau să bântuie locurile natale.
VASLUI Una dintre cele mai tenebroase legende din judeţul Vaslui este legată de locul unde a fost ridicată la începutul secolului XIX biserica “Sfinţii Voievozi Mihail şi Gavril”, locul cunoscut sub numele de “Dealul spânzuraţilor”. Potrivit legendei urbane, în urmă cu aproximativ 200 de ani a fost ctitorită biserica “Sfinţii Voievozi Mihail şi Gavril” Bârlad pentru a aduce astfel linişte sufletelor care au murit în chinuri groaznice şi au fost îngropate la comun chiar sub temelia lăcaşului sfânt.
Legenda are mai multe versiuni. Unii bârlădeni spun că le-au povestit bunicii şi străbunicii că acolo ar fi fost îngropate oasele condamnaţilor la moarte, alţii spun că acolo erau beciurile de tortură. Alţi loclanici spun că locul de tortură publică a fost ales pe acel deal pentru a putea asista cât mai multă lume. Chiar şi preotul paroh al bisericii “Sfinţii Voievozi Mihail şi Gavril” spune că de fiecare dată când face o lucrare în curtea bisericii găseşte oase umane.
ALEXANDRIA şi conacul sataniştilor. Ruinele unui conac vechi aflat pe şoseaua de centură a Alexandriei dau fiori localnicilor. Cei mai superstiţioşi cred că zona respectivă este bântuită de fantome şi în interiorului conacului se întâmplă lucruri înfiorătoare şi asta pentru că acesta ar avea sute de camere, ca într-un labirint.
Pereţii poartă tot felul de însemne şi înscrisuri satanice, iar imaginea pare desprinsă dintr-un film de groază. Pe toţi pereţii, de la un capăt la celălalt sunt scrise cuvinte menite să alimenteze spaima oamenilor: ”moarte” şi „Satan rege”.
Legendele legate de acest loc sunt cunoscute localnicilor care privesc ruinele ca pe un loc al întâlnirilor ”necurate”.
BUCUREŞTI Fantomele unor copii orfani, ţinuţi nemâncaţi până la epuizare într-o casă din Centrul Vechi, cărora şi în ziua de azi li se aud strigătele ascuţite după miezul nopţii. O astfel de legendă urbană macabră are punctul de pornire celebra stradă Franceză, presărată cu terase şi cluburi. Legenda spune că acest imobil, aflat la numărul 13, este bântuit de 203 spirite de copii.
În orfelinatul de pe strada Franceză erau aduşi copiii străzii, chiar de către proprietar, pe nume Stavrache Hagi-Orman despre care nici până în prezent nu se ştie mare lucru. Acesta ţinea copiii în condiţii greu de imaginat, fără apă şi fără mâncare.
Cei mai vechi locuitori din Centrul Vechi susţin că nu de puţine ori au auzit glasul copiilor care strigă „Apăăă, vrem apăăă!”. Cei mai mulţi petrecăreţi care frecventează zona refuză să creadă asemenea poveşti.
HUNEDOARA Liliecii-vampir din Castelul Corvinilor. O colonie de câteva sute lilieci-vampir au contribuit la inflamarea imaginaţiei localnicilor, spre deliciul şi curiozitatea turiştilor. Liliecii, chiar dacă sunt inofensivi, după cum spun administratorii monumentului istoric, au dat naştere controverselor. Localnicii recomandă turiștilor să evite zona noaptea.
Potrivit legendelor urbane, liliecii-vampir nu atacă numai gâtul vizitatorilor rătăciţi la castel, dar se încleştează în părul acestora şi nu mai pot fi scoşi. Alte legende înfăţişează castelul ca un loc bântuit de spirite malefice şi nu sunt puţini hunedorenii care cred acest lucru şi se încumetă să ducă povestea mai departe.
BAIA MARE Legenda “Îngerilor negri” pe seama cărora au fost puse toate răpirile şi crimele anilor 80. În acea perioadă au fost mai multe cazuri neelucidate şi toate au fost puse pe seama unei organizaţii secrete, specializată în răpirea copiilor şi în crimă.
Sursa: Historia