Cine este primul român care a ajuns în America. Ce intenție avea

31 iulie 2023 10:33   Fapt divers

Navigatorul italian Cristofor Columb a descoperit America la finele anilor 1400, însă acesta nu știa că se află pe un nou continent. La câțiva ani distanță de acest eveniment, europenii au început să tot meargă în acea zonă. Cu toate acestea, mult timp niciun român nu s-a încumetat să plece într-o astfel de drumeție. Abia 250 de ani mai târziu de la marea descoperire a reușit și un român să pășească pe „Noul continent”. Cine este primul român care a ajuns în America și ce intenție avea acesta.

Cu toate că vreme îndelungată s-a crezut că George Pomuț, un fierar ajuns general în armata Statelor Unite, a fost primul român care a ajuns în America, se pare că în realitate lucrurile nu au stat deloc așa. Alt conațional reușind să facă acest lucru.

Cine a fost, de fapt, primul român care a ajuns în America?

În anul 1748 un român chiar a izbutit să ajungă în America. Este vorba despre un preot din Transilvania care aparținea Bisericii Greco-Ortodoxe, pe numele său Samuilă Damian. Acesta a plecat din Transilvania cu intenția de a face înconjurul lumii și a și reușit, se pare, să vadă numeroase țări.

Samuilă Damian a traversat Europa prin Austria, Germania, Franţa, Olanda şi în Anglia s-a îmbarcat pentru a ajunge „Noul continent”.

Mai mult decât atât, istoricii spun că preotul transilvănean s-a dus chiar până la uşa lui Benjamin Franklin să stea de vorbă cu marele savant. Preotul era extrem de curios cu privire la noua minune descoperită de acesta, electricitatea. 

Fostul istoric american Demetrius Dvoichenko-Markov a descoperit în corespondența omului de știință Benjamin Franklin, iar în informațiile citite era menționat și preotul ortodox Samuilă Damian.

Ce a spus Benjamin Franklin despre primul român care a pășit în America

Benjamin Franklin i-a scris unui prieten, în anul 1555, despre întâlnirea cu preotul român și despre interesul acestuia față de electricitate. A vorbit şi a scris în latină foarte citeţ şi corect. Şi-a stabilit încă din ţara sa că va merge în jurul lumii, cât mai mult posibil pe uscat (…) Credea că i-ar folosi în călătoriile sale să ştie câte ceva despre electicitate. L-am învăţat să folosească tubul… Mi-a scris din Charleston că a trăit opt sute de mile de pe urma electricităţii; a fost cinstit cu mâncare, băutură şi haine. Ultima sa scrisoare către mine a fost, cred, din Jamaica… Sunt şapte ani de atunci”.

Mai multe