Ciobanul dac care a condus Imperiul Roman. S-a remarcat prin abilitățile sale militare
În tumultul secolului al III-lea d.Hr., când Imperiul Roman părea că se scufundă în haos și instabilitate, trei figuri excepționale au reușit să-și facă loc în istoria imperială, pornind de la origini modeste de ciobani daci. Regalianus, Aureolus și Galerius au fost personaje remarcabile ale epocii, care s-au ridicat din rândurile oamenilor simpli pentru a cuceri tronul Romei, fiecare marcându-se prin abilități militare de excepție, scriu cei de la Adevărul.
Regalianus: comandantul dac care a sfidat ordinea imperială
Regalianus a fost un comandant militar de origine dacă care și-a câștigat notorietatea în luptele împotriva invaziilor sarmaților. Promovat în cariera militară de împăratul Valerian, Regalianus a fost proclamat împărat în 260 d.Hr., în timpul tulburărilor cauzate de înfrângerea lui Ingenuus. Cu toate că domnia sa a fost scurtă, Regalianus a demonstrat curaj și abilități militare remarcabile, dar a sfârșit tragic, fiind ucis de roxolani, un neam sarmatic.
Aureolus: de la cioban la comandant de elită
Aureolus a fost un alt cioban dac care a urcat în ierarhia militară romană, ajungând să comande trupele de cavalerie de elită ale Imperiului, cunoscute sub numele de "phronistes". Remarcat pentru bravura sa în luptele contra barbarilor, Aureolus a fost promovat de împăratul Gallienus și a avut un rol crucial în înfrângerea uzurpatorului Ingenuus. Cu toate acestea, dorind să-și conteste titlul imperial, Aureolus s-a ridicat împotriva binefăcătorului său, dar a fost în cele din urmă învins și ucis în apropierea unui pod care avea să-i poarte numele.
Galerius, cel care a visat la un imperiu dacic
Cel mai faimos dintre ciobanii daci care au ajuns pe tronul Imperiului Roman a fost Galerius. Originar din Valea Timocului, Galerius a urmat același drum ca și ceilalți, trecând de la viața de cioban la cea de soldat și apoi comandant militar. El a fost ales Caesar al lui Dioclețian în 293 d.Hr. și a avansat în ierarhia imperială, devenind augustus al Orientului după moartea lui Dioclețian. Cu toate acestea, Galerius a visat la un imperiu dacic și a purtat o politică persecutorie împotriva creștinilor, dorind să-și impună puterea și să-și revendice originea dacică.