Află dacă te tragi din daci sau romani. Lobul urechii tale spune adevărul despre originile pe care le ai

Ultima actualizare:

De mulți ani, în România, persistă un mit care încearcă să ofere o răspuns la întrebarea: „Dacă dac sau roman ești?”. Din moment ce românii sunt priviți ca urmașii daco-romanilor, după ce românii au fondat colonii în fostele provincii ale Daciei, mulți români sunt curioși să afle care gene predomină în ei, cele dace sau cele romane.

Lobul urechii spune ce origini ai. foto: Shutterstock
Lobul urechii spune ce origini ai. foto: Shutterstock

Deci, dacă te întrebi dacă te tragi din daci sau din romani și aștepți un răspuns de la lobul urechii, ei bine, acesta este mitul. Acesta sugerează că dacă lobul urechii nu este lipit, ești descendent din daci, iar dacă este lipit, ești descendent din romani, notează shtiu.ro.

Cât de adevărat este acest mit transmis pe cale orală

Unii oameni au lobii urechilor care se încovoaie între partea inferioară a lobului și locul unde urechea se unește cu capul. Aceștia sunt cunoscuți ca având lobi "liberi" sau "neatașați". Potrivit acestui mit, sunt considerați descendenți ai dacilor.

Pe de altă parte, alți oameni au lobii urechilor lipiți de cap, cunoscuți sub numele de lobi „atașați”. Potrivit mitului, aceștia sunt descendenți ai romanilor. De obicei, lobul lipit este mai frecvent întâlnit în Asia, iar în Europa la slavi și popoarele nordice.

Dar ideea că o singură genă ar putea controla această trăsătură a urechii este falsă, conform unui studiu de la udel.edu/~mcdonald/mythearlobe.html. În 1937, A.S. Wiener a concluzionat în lucrarea sa „Complicații în genetica urechii” că lobii urechilor sunt determinați de mai mult de o singură genă.

De asemenea, cercetătorii au demonstrat că lobii urechilor nu se încadrează doar în două categorii, „liberi” și „atașați”. Există mai multe tipuri de atașare, iar lobul urechii poate fi chiar intermediar.

Un dram de adevăr există

Deși studiile clarifică că mitul nu se confirmă, este posibil să existe un sâmbure de adevăr în spatele său. În numeroasele reprezentări ale romanilor, precum statuile, mulți lideri prezintă lobii urechilor lipiți.

S-ar putea ca această observație să fi fost punctul de plecare al legendei. Pe de altă parte, nu există atât de multe reprezentări ale dacilor, precum statui sau desene, care să permită o comparație similară.

Psihologii au investigat și legătura dintre personalitate și forma lobului urechii. Astfel, "urechile de dac", adică cele cu lob liber, sunt asociate unei personalități independente și extrem de generoase. Altruismul reprezintă o trăsătură de caracter distinctivă pentru aceste persoane.

În schimb, cei cu lobii urechilor lipiți sunt percepuți ca fiind siguri pe ei și puțin influențabili. Aceștia sunt caracterizați de o încăpățânare evidentă și de determinarea de a-și apăra cu orice preț cauza în care cred, conform informațiilor de pe site-ul perfecte.protv.ro.

De ce au cucerit romanii Dacia

După cucerirea Daciei de către Imperiul Roman sub îndrumarea lui Traian în 106, acest teritoriu a devenit o provincie romană care a persistat timp de 165 de ani până în 271, deși controlul roman nu a acoperit întregul teritoriu.

Motivațiile din spatele cuceririi Daciei de către romani au fost de natură strategică, politică și economică. Dacii reprezentau o amenințare constantă pentru interesele romane, iar bogățiile naturale, în special aurul, atrăgeau generalii romani în această regiune.

Între anii 101-102 și 105-106 d.Hr., au avut loc două războaie între legiunile romane conduse de împăratul Traian și triburile dacice sub conducerea regelui Decebal. Aceste conflicte, încheiate cu victoria romanilor, au servit ca mijloc prin care Traian să-și întărească reputația și prestigiul la Roma, ambele fiind esențiale pentru el la acea vreme.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net