Conacul Perticari, de la splendoarea aristocrației la abandon. O moștenire regală ajunsă o ruină

30 noiembrie 2024 6:48   Fapt divers
Ultima actualizare:

În mijlocul câmpiei înalte a Piteștilor, la Izvoru, se ascunde povestea unui domeniu care, la mijlocul anilor 1800, aparținea familiei boierești Perticari, înrudită cu celebra familie Davila. Despre generalul Ion (Jean) Perticari se spune că a fost cel mai devotat om al regelui Carol. O personalitate remarcabilă care, o dată cu instaurarea comunismului a fost scos din cărțile de istorie. 

Cine a fost generalul Ion Petricari, scos din cărțile de istorie

În 1851, se năştea un om ce va face istorie, doar că, după instaurarea comunismului și chiar după 1989, a fost scos din cărțile de istorie.

Ion Perticari sau Jean a fost fiul unor boieri din sudul Argeșului, de la Izvoru.

Urmează cariera militară şi avansează, consecvent, grad cu grad, astfel că, pe la 1877, ajunge locotenent de artilerie. Termină primul Școala de Ofițeri de la București, urmează Politehnica la Paris și apoi Școala de Artilerie Fointainebleau. 

Jean Petricari, un ofițer remarcabil care s-a distins în Războiul de Independență din 1877 a servit ca aghiotant al regelui Carol I și se spune că a fost cel mai devotat om al Regelui.

La sfârșitul secolului al XIX-lea generalul Ion (Jean) Petricari s-a căsătorit cu Elena Davila, fiica celebrului doctor Carol Davila.

Legătura lor de familie a marcat începutul unei noi epoci pentru domeniul de la Izvoru, transformat într-un spațiu al eleganței.

Domeniul Perticari de la strălucirea Belle Époque la ruinele de azi

În 1887, Jean Perticari se căsătorește cu  Elena Davila, fiica celebrului doctor Carol Davila, de origine italian, erou al Războiului de Independență și apropiat al regelui Carol I, fondatorul sistemului de sănătate în Țările Române.

În 1902, Jean Perticari se retrage din funcția de comandant al Arsenalului Armatei și împreună cu soția sa se stabilesc la Izvoru, în județul Argeș.

În 1905, Jean și Elena Perticari au construit un conac impunător în mijlocul unui parc-pădure, realizat după planurile arhitectului francez E. Redont.

De la splendoare la decădere

Construit în stil german, conacul avea toate elementele de rafinament ale epocii: saloane spațioase pentru recepții, cabinete elegante de lucru și dormitoare confortabile.

Alături, o casă de oaspeți micuță era pregătită pentru prietenii apropiați sau vizitele membrilor familiei regale.

Tot aici, cuplul a construit primul spital gratuit din mediul rural. 

În plus, Jean și Elena au fost educatori pentru viitorul rege Carol al II-lea și principesa Elena, Aici se țineau lecții de scrimă și etichetă. 

După moartea generalului Perticari în 1919, Elena a continuat să administreze domeniul și să sprijine comunitatea locală. A construit școli, grădinițe și un monument dedicat eroilor războiului, păstrând vie memoria familiei. Însă vremurile aveau să se schimbe dramatic.

Naționalizat în 1947, domeniul a fost transformat în sediu CAP și casă de copii, pierzându-și din strălucirea de odinioară.

După anii ’90, încercările de restaurare au eșuat, iar conacul a fost vandalizat, ajungând într-o stare avansată de degradare.

Astăzi, în ciuda retrocedării în proprietate privată, ruinele conacului abia mai păstrează urmele unei epoci de glorie, scrie monumenteuitate.org

Mai multe