Condens pe geamuri iarna. Cum să scapi de această problemă enervantă

26 noiembrie 2024 20:01   Fapt divers

Când temperatura scade, ne confruntăm cu o nouă problemă pe timp de iarnă: geamurile termopan „transpiră” pe interior. Cu toate că nu putem scăpa complet de această problemă, există diferite metode care ajută.

Odată cu instalarea vremii reci, fenomenul de condens de pe geamuri devine o problemă persistentă, cu consecințe neplăcute precum formarea mucegaiului. În ceea ce privește ferestrele, atunci când temperatura scade sub nivelul punctului de rouă și umiditatea din aer este suficient de mare, vaporii de apă produc condens și se depune. Mai ales în sezonul rece, când există o diferență de temperatură între aer și sticlă, ferestrele încep să „transpire”.

Există mai multe moduri prin care oamenii pot controla acest fenomen. De exemplu, când gătiți, se recomandă utilizarea unei hote sau lăsarea ferestrei bucătăriei deschise. De asemenea, ar trebui ținută ușa închisă și să se aerisească încăperea tot timpul. Dacă nu respectați aceste măsuri, condensul va ajunge pe pervaz și există riscul de mucegai.

Cum scăpăm de condens

În baie, se recomandă să lăsați ușa deschisă după duș, pentru a nu deteriora pereții. Un ajutor suplimentar ar putea fi un ventilator sau un dispozitiv de control al umidității.

Perdelele trebuie să fie la cel puțin 15 cm distanță de geam, în dormitor și sufragerie, pentru a permite circulația aerului. În plus, camera trebuie aerisită în fiecare zi. Și plantele ar trebui ținute cât mai departe de geamuri.

Faptul că geamurile din casă sunt acoperite de aburi în fiecare dimineață poate crește riscul ca orice lucru din acele camere - de la mobilier, lenjerie, până la la haine - să fie afectat de umiditate ridicată. Condensul poate provoca, de asemenea, probleme de sănătate, relatează adevărul.ro.

O altă soluție la problema „transpirației” ferestrelor este creșterea temperaturii în cameră pentru a încălzi suficient sticla geamului. Dacă nu există nicio diferență de temperatură, atunci ferestrele nu se vor mai aburi.

Este esențial să conștientizăm că există mai multe motive pentru formarea condensului pe geamuri, inclusiv ventilația slabă, pervazuri largi, depresurizarea ferestrelor și comportamentul locuitorilor. 

Mai multe