„Confortabil” sau „comfortabil”, cum e corect, de fapt. O greșeală făcută de 5 din 10 români

29 august 2024 11:14   Fapt divers

Multe cuvinte din limba română ne pun adesea în dificultate. Ca și în cazul cuvântului „confort” sau „comfort”, mulți român greșesc atunci când vine vorba de acest termen. Care este, de fapt, forma corectă: „Confortabil” sau „comfortabil”? 5 din 10 români fac această greșeală în fiecare zi.

Gramatica ne ajută atât în scriere, cât și în vorbire. Bineînțeles, este extrem de important ca fiecare dintre noi să știe regulile de scriere și de pronunție și să nu existe dubii atunci când vine vorba să le punem în aplicare. În plus, la fel de important este să știm și care sunt sensurile cuvintelor, pentru a nu le folosi în mod greșit chiar dacă ele sunt asemănătoare, adică paronime.

„Confortabil” sau „comfortabil”?

O greșeală pe care o fac frecvent românii implică termenele „confortabil” sau „comfortabil”. Adesea, apropierea consoanelor sonore „m” și „n” de consoana surdă „f” poate duce uneori la pronunții greșite, ca și în cazul „confort” sau „comfort” de altfel. Prin urmare, cum este, de fapt, corect: „confortabil” sau „comfortabil”?

Conform DOOM, varianta corectă este „confortabil”, cu litera „N” și are sensul de ceva comod sau care oferă confort. Cuvântul „confort”, la rândul lui, înseamnă totalitatea condițiilor materiale care asigură o existență civilizată, plăcută, comodă și igienică.

Cu toate că se poate ca din cauza felului în care se aude pronunția, tendința să fie aceea de a scrie sub forma „comfortabil”, de fapt, singura variantă acceptată în limba română este, ca și în cazul cuvântului „confort”, cu litera „N”. Cu alte cuvinte: „confortabil”. 

Adesea, mulți dintre noi folosesc termenul „comfortabil” datorită influenței limbii engleze. Această tendință se datorează în mare parte modului în care se aude pronunția cuvintelor în diferite limbi și tendința de a scrie cuvintele așa cum le auzim.

Prin urmare, când scriem în limba română, este esențial să alegem cuvintele corect și să fim conștienți de influențele altor limbi. Așadar, data viitoare când doriți să descrieți ceva ca fiind „confortabil”, amintiți-vă să folosiți forma corectă, fără litera „m”.

Mai multe