Mulți fac greșeala asta! Care este, de fapt, forma corectă de plural a cuvântului "parapet"

În limba română există o serie de cuvinte care, atunci când se rostește pluralul lor, sună ciudat, însă așa este corect din punct de vedere gramatical. Totodată, limba română cuprinde și câteva cuvinte care au mai multe forme corecte de plural. Vă oferim câteva exemple!

semnul intrebarii jpg

Forma corectă de plural a cuvântului „parapet"

Substantivul „parapet” dă mari bătăi de cap multora dintre noi, atunci când e nevoie să folosim forma la plural. Potrivit dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic (DOOM 2021), pluralul cuvântului „parapet” este „parapete”.

Un alt cuvânt asemănător cu cel menționat mai sus este „schelet”, care, de asemenea, dă bătăi de cap atunci când e nevoie să folosim forma la plural. Conform DOOM 2021, pluralul cuvântului „schelet” este „schelete”. De asemenea, la singular, formele corecte ale cuvântului „parapet” sunt: „un parapet” și „parapetele”. Forma la plural: „două parapete” și „parapetele”.

Forma corectă de plural a cuvântului "ceață"

Pare greu de crezut că un cuvânt banal, ce descrie un fenomen natural obișnuit și ce face parte din vocabularul tuturor românilor, îi pune pe foarte mulți în dificultate. De fapt, unii nici nu ar bănui că are o formă de plural. În Dicționarul Explicativ al Limbii Române, celebrul DEX, definiția cuvântului ceață este aceasta: „Particule de apă rezultate din vaporizarea apei de pe pământ, aflate în suspensie în atmosferă, la suprafața solului, și care îngreunează vizibilitatea."

Potrivit Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM), forma corectă de plural a cuvântului ceață este cețuri, aceasta fiind singura variantă acceptată. Așadar, cețe, folosită destul de des, este greșită și trebuie evitată.

Cuvinte cu forme de plural greșite 

Exemplele de mai sus nu sunt singurele cuvinte care, la plural, sunt folosite de multe ori în mod eronat. Pe listă putem adăuga:

  • chiciură – chiciure (corect este chiciuri)
  • baltă – balte (corect este bălți)
  • călimară – călimare (corect este călimări)
  • baltag – baltaguri (corect este baltage)
  • monedă – monezi (corect este monede)

Limba română cuprinde și câteva cuvinte care au mai multe forme corecte de plural

  • căpșună- căpșune, căpșuni
  • copertă- coperți, coperte
  • cireașă- cireșe, cireși
  • coardă- corzi, coarde
  • gălușcă- găluște, găluști
  • nivel- nivele, niveluri
  • tunel- tunele, tuneluri
  • vis – vise, visuri
  • virus – virusuri, viruși

Greșeli făcute de români

Unii termeni sunt defectivi de plural, adică au doar formă de singular. Așa este și cazul cuvântului "mazăre". Acest substantiv se numără printre cele mai comune greșeli făcute de români.  Ei bine, dacă vorbim de pluralul cuvântului miere acesta nu există. „Mazăre” este un cuvânt defectiv de plural și știm că în limba română există o mulțime de alte cuvinte fără formă de plural.

Despre mazăre știm că este unul dintre cele mai consumate alimente, nelipsit din majoritatea gospodăriilor. Din DEX aflăm că este o plantă erbacee de cultură, din familia leguminoaselor, cu flori albe sau trandafirii și cu semințe sferice, comestibile, închise în păstăi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
banner burger urs png
amuleta jpg
rit vechi1 jpg
terci cu legume jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net