Cuvântul banal din limba română pe care multe persoane îl pronunță greșit. Care e forma corectă: monstră sau mostră

Ultima actualizare:

Limba română este o limbă veche de 1700 de ani. Și există numeroase cuvinte care îi pun în dificultate pe vorbitori. Aceste erori pot fi cauzate de confuzii fonetice, asemănări între cuvinte sau reguli gramaticale complexe. Iată câteva exemple de cuvinte extrem de des folosite într-un mod greșit. 

Cuvinte folosite greșit destul de frecvent Foto: Pixabay.com
Cuvinte folosite greșit destul de frecvent Foto: Pixabay.com

Mostră sau monstră, cum este corect 

Limba română este o limbă complexă, cu reguli gramaticale specifice, flexiuni și excepții. Folosirea incorectă sau schimbarea în sens a unor cuvinte poate duce adesea la confuzii. Greșelile și confuziile de scriere și exprimare în limba română pot fi atribuite unui amestec de factori, incluzând educația, tehnologia, influențele regionale și contextul socio-cultural. 

Adevărul este că ”mostră” este singura formă corectă existentă. Potrivit dicționarului explicativ al limbii române, mostră reprezintă „un exemplar luat dintr-o serie de obiecte identice sau cantitate mică dintr-o marfă, dintr-un material etc după care se pot aprecia anumite însușiri ale acestora”. 

Acest termen provine din limba italiană. Iar cu alte cuvinte, ”mostră” reprezintă o bucățică mică sau o porțiune din ceva, care are ca scop demonstrarea calităților ori caracteristicilor unui întreg. Cu toate acestea, chiar mai frecvent decât forma ”mostră”, este folosită varianta ”monstră”, care nu există în limba română. 

Alt cuvânt folosit greșit de mulți români  

Cuvântul din limba română pe care mulți români îl scriu greșit și nu-l pronunță corect este ”ultim”. Dicționarul Explicativ al Limbii Române arată că ”ultim” este un adjectiv variabil, iar asta înseamnă că își schimbă forma în funcție de gen și de număr. Există ”ultim” la masculin, singular și ”ultima” la feminin singular. 

La formele de plural avem ”ultimi” la masculin și ”ultime” la feminin. După cum probabil ai înțeles deja, forma corectă este ”ultimele”. Mai mult decât atât, adjectivul ”ultim” are patru forme flexionare, în funcție de gen și de număr. Este vorba despre: ultim, ultimă, ultimi, ultime. Astfel, dacă e să ne referim la genul feminin plural, forma corectă este: ultimă – ultime – ultimele.

Alte confuzii cu privire la cuvântul "dilemă"

"Dilema" este un cuvânt folosit adesea, în special in expresiile "am o dilemă" sau "sunt într-o dilemă". Potrivit DEX, dilema înseamnă: „raționament cu două premise contradictorii și contradicționale, care duc la aceleași concluzii sau situație cu două ieșiri, ambele defavorabile". Astfel, este corect să folosim "dilema" doar atunci când, indiferent de ce decizie ar urma să ia, persoana respectivă este într-o situație dificilă. O exprimare de tipul „am o dilemă, să cumpăr ciocolată albă sau ciocolată neagră" nu este corectă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
panouri solare risc hackeri jpg
ceai freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net