Din câte litere este format cel mai lung cuvânt din limba română aflat în DEX. Puțină lume poate să-l pronunțe

Dincolo de cuvintele utilizate cel mai des, limba română ascunde şi alte construcţii. Spre exemplu, puțini au auzit de termenul "electroglotospectrografie". Acesta este, de fapt, cel mai lung cuvânt, având 25 de litere. 

Curiozități ale limbii române Foto: Shutterstock
Curiozități ale limbii române Foto: Shutterstock

Cel mai lung cuvânt din DEX 

Cuvântul cel mai lung are 25 de litere şi este: "electroglotospectrografie". Există chiar şi cuvinte mai lungi, dar sunt termeni medicali sau din chimie. Acest cuvânt, potrivit DEX, înseamnă: "metodă de stabilire a compoziției armonice a semnalelor vorbirii prin analiza impulsurilor obținute cu electroglotograful". 

Cele mai multe cuvinte încep cu litera "C"

Limba română este singura limbă europeană în care se poate face o propoziție completă formată din 8 cuvinte ce conțin doar vocale: „Oaia aia e a ei, eu o iau.”

Totodată, cele mai multe cuvinte din limba română încep cu litera „C” și sunt în număr de 19.750, iar „Y” este litera cu care încep cele mai puține cuvinte și anume 14 cuvinte. 

Cuvinte care nu pot fi traduse în altă limbă 

Aproximativ 40% din totalul cuvintelor din vocabularul limbii române provin din franceză și italiană, dar în schimb avem 3 cuvinte care ne reprezintă tradițiile în patrimoniul cultural UNESCO, este vorba despre cuvintele: „dor”, „doină”, „colind”, iar cuvintele „dor” și „doină” nu pot fi traduse cu exactitate în altă limbă.

Cel mai scurt cuvânt din limba română

Limba română este una dintre cele 5 limbi în care se oficiază slujbe pe muntele Athos. Trebuie să mai știi că cel mai scurt cuvânt din limba română care denumește o localitate are doar două litere. Satul se află în vestul României. Localitatea în cauză este situată în județul Sălaj, în Transilvania. Așa cum probabil ai ghicit deja, este vorba despre localitatea Ip. Denumirea ei vine din limba maghiară, mai exact de la termenul Ipp. 

Ce înseamnă interjecția "uiuiu"

Dincolo de cuvintele cele mai lungi existente, în limba română sunt şi alte curiozităţi legate de forma cuvintelor româneşti, de această dată regăsite şi în Dicţionarul Explicativ al Limbii Române. De exemplu, cel mai lung cuvânt românesc format doar din două vocale este „uiuiu”, o interjecţie care înseamnă „chiot de bucurie (la dansurile populare)”.

Alte curiozități

În limba română există şi cuvinte din şapte litere care sunt formate dintr-o singură silabă, exemple relevante în acest sens fiind cuvintele „trunchi” sau „ştreang”.

Într-o viață de 70 de ani un om rostește în jur de un miliard de cuvinte, deci putem spune că în medie repetăm de peste 666.000 de ori fiecare dintre cele 1500 de cuvinte uzuale din limba română.

Limba română conține și câteva grupuri de cuvinte care pot fi citite de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga fără să-și piardă sensul: „Ele fac cafele.”, „Ele ne seduc cu desenele.”,„Era o tipă răpitoare.” , „O ramă maro.”, „Icre, pui, ciuperci.” , „Ene purta patru pene.”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
rugaciune jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net