Ce înseamnă „pedant”, unul dintre cele mai căutate cuvinte în dex. Sute de mii de oameni nu-i cunosc semnificația nici în ziua de azi

Ca vorbitori nativi de limba română, putem cădea în capcana de a crede că suntem, automat, experți absoluți în tot ce ține de vocabularul și gramatica limbii noastre. Ei bine, lucrurile nu stau niciodată așa și nu trebuie să ne simțim deranjați de acest lucru! În fiecare zi, o mulțime de români încearcă să înțeleagă cât mai bine limba lor, tocmai de aceea au mereu aproape faimosul DEX! Iar unul dintre cele mai căutate cuvinte din el este „pedant”!

Mulți români folosesc greșit acest cuvânt / foto: Pexels
Mulți români folosesc greșit acest cuvânt / foto: Pexels

Există o anumită capcană în care pică cea mai mare parte a oamenilor de pe glob, nu doar românii. Putem avea impresia că simplul fapt că suntem vorbitori nativi ai unei limbi ne face și experți absoluți în tot ce ține de gramatică, vocabular, sau, în general, „dedesupturile” mai obscure ale acelei limbi.

Ei bine, în realitate, lucrurile nu stau niciodată așa, indiferent despre ce limbă am vorbi. Este nevoie să depunem efort în fiecare zi pentru a ne învăța mai bine limba, poate nu neapărat pentru discuțiile uzuale din timpul zilei, dar pentru a avea un vocabular mai extins și a înțelege mai bine ce se vorbește în jur.

Iar exact acest lucru îl fac o mulțime de români, care caută în DEX (Dicționarul explicativ al limbii române) diferite cuvinte ceva mai obscure, sau neobișnuite, pentru a le putea folosi corect. Iar un asemenea cuvânt este și „pedant”, pe care poate că mulți dintre noi l-au mai auzit deja! Cu toate acestea, în ciuda faptului că „pedant” este un termen relativ uzual, sute de mii de români îl folosesc greșit!

Ce înseamnă, de fapt, cuvântul „pedant”

Definițiile din DEX pot părea câteodată cam seci, însă, ce-i drept, ele sunt mereu simple și ușor de înțeles (cât și corecte, evident!). Cuvântul „pedant” este definit în dicționar ca „persoană care face mereu paradă de erudiția sa și care supără prin minuțiozitate exagerată în lucruri neînsemnate; persoană deosebit de meticuloasă.”

Ei bine, pentru a „traduce” puțin această definiție în termeni mai clari, o persoană pedantă este cineva care se pretinde a fi mult mai inteligent și stăpân pe un anumit domeniu decât este în realitate. Mai mult decât atât, această persoană se mândrește cu presupusele ei cunoștiințe și este exagerat de meticuloasă și rigidă cu cei din jur!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Accident limitator inteligent FOTO Info Trafic Romania png
image
image
image
image
image
image
Alegeri FOTO Shutterstock jpg
alegerile europarlamentare jpg
tractor fermier pesticide tratament shutterstock 2243080773 jpg
canicula caldura furtuna vertizare foto shutterstock
Thailanda pixabay jpg
otet de mere jpg
dali
copil bolnav de rujeola pojar foto shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net