Pâine de 5.000 de ani, preparată cu o plantă dispărută, recreată în Turcia: cât plătești pentru gustul antic. VIDEO
Arheologii
din centrul Turciei au reușit să recreeze ceea ce ar putea fi cea mai veche
pâine coaptă din lume, datând din Epoca Bronzului. Aceasta a fost conservată
sub intrarea unei case vechi de 5.000 de ani, descoperită în așezarea antică
Kulluoba.

Pâinea plată și arsă – cu un diametru de aproximativ 12 centimetri – a fost găsită în timpul săpăturilor efectuate lângă orașul antic grec Dorylaeum.
Pâinea era ascunsă sub pragul unei case
„Este cea mai veche pâine coaptă descoperită până acum într-o excavare și, în mod remarcabil, și-a păstrat forma,” a declarat Murat Türkteki, coordonatorul echipei de arheologi.
„Pâinea este o descoperire rară. De obicei găsim doar firimituri.”
Specialiștii spun că pâinea a fost așezată sub pragul unei case construite în jurul anului 3300 î.Hr., probabil ca parte a unui ritual. O bucată fusese ruptă înainte ca pâinea să fie arsă și îngropată, ceea ce sugerează un gest simbolic legat de belșugul dorit în noua locuință.
S-a aflat rețeta veche de acum 5.000 de ani
Descoperirea, realizată în septembrie 2024, este acum expusă la Muzeul Arheologic din Eskişehir, atrăgând numeroși vizitatori și oficiali locali.
Primarul din Eskişehir, Ayşe Ünlüce, a fost impresionată de descoperire și a colaborat cu echipa de arheologi pentru a încerca reproducerea pâinii antice.
„Discutând cu directorul săpăturii, m-am întrebat dacă am putea reface această pâine,” a spus ea, scrie Greek Reporter.
Analizele au arătat că pâinea originală fusese făcută din făină de emmer (un soi antic de grâu) măcinat grosier, combinată cu semințe de linte.
Se pare că a fost folosită și o frunză de plantă neidentificată ca agent de fermentare natural.
Grâul emmer nu mai este cultivat în Turcia, dar cercetătorii au ales o rudă apropiată, grâul Kavilca, pentru a recrea rețeta. Au adăugat și bulgur și linte.
În brutăria municipală Halk Ekmek, cunoscută pentru pâinea sa accesibilă, brutarii pregătesc manual în fiecare zi 300 de pâini „Kulluoba”.
Fiecare pâine cântărește 300 de grame, costă 50 de lire turcești (aproximativ 1,28 dolari) și se bucură de mare succes.
La coadă pentru gustul de acum 5.000 de ani
„Am venit repede de teamă să nu se termine,” a spus o clientă, Suzan Kuru.
„Sunt curioasă ce gust are această pâine antică.”
„Combinația dintre făină de grâu ancestral, linte și bulgur dă o pâine bogată, hrănitoare, cu puțin gluten și fără aditivi,” a spus managera brutăriei, Serap Güler.
Descoperirea a reînviat și interesul local pentru practicile agricole străvechi.
Arheologul Deniz Sarı subliniază că, deși nu se știu multe despre locuitorii din Kulluoba, din lipsa scrierilor, așezarea era un centru de comerț, agricultură, minerit și meșteșuguri în Epoca Bronzului.
































