Cu cât se vinde pe internet bancnota de 20 de lei. Suma este colosală

15 octombrie 2024 19:35   Fapt divers

Prima bancnotă din istoria modernă care are chipul unei femei, cea de 20 de lei cu Ecaterina Teodoroiu, se vinde cu un preț colosal pe internet. Mulți o consideră o raritate și o păstrează în casele lor sau o vând colecționarilor pentru mii de lei. În același timp, comercianții se plâng și de lipsa monedelor. 

Bancnota de 20 de lei pe care apare Ecaterina Teodoroiu a fost pusă în circulație din 1 decembrie 2021 de Banca Națională a României. Acum, colecționarii ajung să cheltuiască mii de lei pentru un singur exemplar. Cea mai scumpă bancnotă de 20 de lei se vinde cu 5.800 de lei pe internet.

Sunt rare pentru că le păstrează acasă, nu sunt în circulaţie şi asta îţi dă impresia că le găseşti rar şi atunci când o găseşti o pui deoparte ceea ce creează raritate pentru alţii. Colecţionezi bancnote care au o raritate foarte mare, care au o valoare investiţională foarte mare" spune Adrian Asoltanie, consultant financiar, potrivit observator.ro.

Comercianţii se plâng şi că nu mai au monede

„În ultima perioadă a fost o nebunie în care unii dintre ei au început să dea drumul la bancnote şi observ inclusiv la colegele din magazin că atunci când primesc una, li se pare că au primit ceva deosebit. Probabil că da, o păcăleală care circulă pe net îi face pe oameni să se gândească că s-ar putea să câştige ceva bani", spune Cătălin Scarlat, proprietarul unui supermarket.

În același timp, comercianții se plâng că au rămas fără monede și nu au cu ce să dea rest.

Moneda aproape că n-o găsim pe piaţă. Suntem obligaţi să căutăm firme care gestionează tonomate de cafea, aparate care vând diverse chestii cu fise şi să-i rugăm să ne aducă moneda, pentru că băncile nu ne pot oferi atâta monedă câtă avem noi nevoie şi dacă ne oferă, ne oferă contracost, contra unui comision de schimb. Cerem 10.000 de lei monedă şi primim 9800", spune Feliciu Paraschiv, preşedintee Asociaţiei Comercianţilor Mici şi Mijlocii.

Mai multe