Cu cine s-a iubit Ion Creangă, după ce soția l-a părăsit pentru un călugăr. Femeia i-a stat alături, fără acte, 20 de ani!

6 ianuarie 2023 8:13   Fapt divers

Puțini sunt cei care cunosc detalii despre viața personală a scriitorilor noștri români. Ion Creangă nu a fost prea norocos în ale amorului în ceea ce privește relația cu soția acestuia, dar Tinca Vartic a compensat lucrurile. 

Ion Creangă a fost părăsit de soție pentru un călugăr de la Mănăstirea Golia și chiar a ales să-și abandoneze fiul de numai 7 ani, pe Constantin, lăsându-l în grija scriitorului. 

Cine a fost Tinca Vartic, femeia care i-a stat alături lui Creangă timp de 20 de ani

Părăsit de soție, Ion Creangă s-ar fi gândit, la momentul respectiv, că niciodată nu va mai fi iubit. Tinca Vartic, o femeie mică de statură, așa cum chiar el o descria, i-a stat, totuși, alături, timp de 20 de ani. Fără acte! Se pare că Ecaterina i-a picat „cu tronc” scriitorului român încă de pe vremea când avea numai 19 ani.

„Mi-am luat în casă şi o ţăţacă tinerică, de nouăsprezece ani, pe Ecaterina Vartic, ca să aibă grijă de băiat şi de mine, că de când m-a lăsat diavoliţa (fosta soţie - n.red), nu-s nici bărbat însurat, nici vădoi, ci cum e mai bine: şi una şi alta. Lumea, cum e lumea, că numai moartea îi astupă gura, zice multe. Zice că Tinca-i prea tinerică pentru un drac bătrân ca mine“ spunea Creangă, despre Tinca Vartic. 

Despre Tinca, Creangă mai spunea că deși nu are școală multă, era, totuși, o femeie deșteaptă. Aceasta l-a iubit sincer și curat timp de 20 de ani, chiar dacă nu a primit statutul de soție. 

În anul 1879, notează adevarul.ro, Creangă a cumpărat „bojdeuca din Țicău”, iar aceasta a fost trecută, în acte, pe numele Tincăi Vartic. Inclusiv despre calitățile sale culinare a scris Ion Creangă, spunând că mereu Tinca era gata să-l ospăteze cu bucate românești alese. 

 „Când a răsărit luceafărul de ziuă, ne-am întors cu bădia Mihai Eminescu la cuibar (acasă - n.red.) şi am fost primiţi cu alai şi blagosloviţi de Tinca cu borş de potroace“. Ecaterina Vartic a murit în anul 1912, mai notează sursa citată. 

Citește și - George Stanca ar fi împlinit 74 de ani. Ultimul text pe care ni l-a trimis, o amară premoniție: "Lăsăm în urmă picături de viață"

Creangă a lăudat-o pe Tinca

Nu doar de Ion Creangă a avut grijă Tinca Vartic, ci și de fiul acestuia, Constantin, pe care l-a tratat ca pe propriul său copil. Redăm, mai jos, întregul fragment în care Ion Creangă vorbea despre relația cu Tinca Vartic: 

„Mi-am luat în casă și o țățacă tine­rică, de nouăsprezece ani, pe Ecaterina Vartic, ca să aibă grijă de băiat și de mine, că de când m-a lăsat diavolița, nu-s nici bărbat însurat, nici vădoi, ci cum e mai bine: și una și alta. Lumea, cum e lumea, că numai moartea îi astupă gura, zice multe, dar cine stă s-o asculte? Zice că Tinca-i prea tinerică pentru un drac bătrân ca mine. Zice că mi-am făcut-o țiitoare, dacă nu mi-am putut-o face nevastă. Vorbească lumea până ce i-o ajunge gura la urechi! Eu n-am dreptul la viață și trebuie să-mi pun unghia-n gât, ca pițigoiul? Costache, băiatul meu, n-are dreptul la îngrijire și la mâncare? Dacă mama lui dreaptă l-a lăsat în părăsire, apoi țiitoarea Tinca nu-i mai bună decât dânsa, că-l hrănește și-l îmbracă? (…) Ea n-are năcăfale, nu-i rea de gură, nu cârnește din nas și-i bucu­roasă că are unde-și pleca fruntea și pe deasupra este robace și supusă și mi-i cre­dincioasă. Nu râvnește la cio­lan de vlădică și se mulțu­meș­te cu ce-i dau eu. La spar­­tul târgului, se vede că și țăranul cel mai prost are no­roc, că țățaca mea e înger de zugrăvit pe icoană”, spunea scriitorul. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Mai multe