Cum a fost răpit Benito Mussolini. Cine l-a salvat pe fostul dictator:„ Una dintre misiunile...”

24 mai 2024 15:42   Fapt divers

Benito Mussolini, cunoscut ca Il Duce (Liderul) s-a născut la data de 29 iulie 1883 și a decedat pe 28 aprilie 1945. A fost Prim-Ministru Regatului Italiei și primul fascist al secolului XX din Europa. De-a lungul vieții sale, conducătorul s-a confruntat cu o serie de probleme.

Italia a trecut prin mai multe eșecuri după intrarea în război cu Germania (iunie 1940). Armata italiană a fost distrusă în Rusia în 1943, Axa din Nordul Africii a fost capitulată în același an, iar debarcarea aliată din Sicilia a avut aceeași soartă.

Mussolini a fost arestat de conspiratori 

Membrii familiei lui Mussolini, conducerea armatei și guvernul complotau pentru înlocuirea Liderului. Conspirația anti-Mussolini  se baza pe forțele carabinierilor pentru arestarea lui Mussolini, întrucât  anumiți membri ai armatei erau încă loiali dictatorului italian. După ce, dintr-un accident, raidul aerian l-a ucis pe șeful carabinierilor, complotiștii l-au înlocuit pe acesta cu generalul de corp de armată Angelo Cerica, acesta acceptând să îl bage după gratii pe Benito Mussolini, dacă regele își dădea acordul.

Astfel, pe 26 iulie s-a plănuit arestarea dictatorul Italian, însă acesta a mers să se întâlnească cu Regele Victor Emmanuelle al III-lea, crezând că el va fi de partea sa. Cu toate acestea regele nu s-a dovedit a fi aliatul său.

„Dragul meu Duce, nu se poate merge mai departe. Italia este în genunchi, armata a fost complet înfrântă, iar soldații nu doresc să mai lupte pentru tine. În acest moment ești omul cel mai urât din Italia”, i-a spus regele, potrivit Historia.ro.

Ulterior, regele l-a informat pe Mussolini că îl va înlocui din funcția de prim-ministru, iar când „Il Duce” a încercat să plece, a fost arestat de 6 ofițeri și scos din vila regelui într-o ambulanță. Mai târziu, demisia lui Mussolini a fost anunțată la radio de către rege, fasciștii încă loiali italianului, având un șoc. Chiar și susținătorii dictatorului au fost arestați pentru a preveni organizarea unei revolte.

Familia și amanta lui Mussolini au fost arestate preventiv. Adolf Hitler l-a salvat pe dictatorul italian

Majoritatea fasciștilor s-au ascuns sau au fugit din țară, inclusiv fiul lui Mussolini, Vittorio. Mai mult, la scurt timp, populația și-a arătat bucuria pentru arestarea Ducelui.

De asemenea, conspiratorii i-au pus sub arest la domiciliu pe soția și copiii lui Benito Mussolini, dar și pe amanta acestuia, Clara Pettaci. Pietro Bagdolio, cel cu care a fost înlocuit „Il Duce” a dezvăluit secretul amantlâcului în presă.

În tot acest timp, Adolf Hitler se afla în comandmentul său în Prusia de Est, când a aflat despre dispariția lui Mussolini. Astfel, acesta a decis eliberarea aliatului său și pedepsirea celor care l-au arestat. El a așteptat momentul oportun pentru a declanșa Operațiunea „Achse” (Axa) care avea scopul de a-i aresta pe conspiratori și a dezarma unitățile militare italiene trădătoare. La sfârșitul conferinței din 26 iulie, Hitler a lansat o forță operativă pentru a-l salva pe Mussolini.

„Una dintre misiunile dumneavoastră va fi găsirea și eliberarea prietenului meu Mussolini”, i-a spus Hitler lui Kurt Student, comandantul trupelor de parașutiști, pe care l-a ales să îndeplinească misiunea de salvare.

De asemenea, Fuhrerul l-a însărcinat pe Student cu ocuparea Romei la momentul oportun și arestarea capilor conspiratorilor.

Mai multe