De ce miroase ciudat carnea, atunci când o scoatem din caserola. Unii cred că e stricată, dar iată adevărul!

20 mai 2024 9:38   Fapt divers

Mulți oameni atunci când scot carnea din ambalaj, după perioada conservării în vacuum, consideră că aceasta s-a stricat, deoarece are un miros urât. Însă specialiștii explică că acel miros este normal și că dispare timp de 15 minute. 

De ce miroase urât carnea când este scoasă din ambalaj 

Natura cărnii și prezența enzimelor care lucrează în aceasta, pe perioada conservării în vacuum, duc la un fenomen care este interpretat total greșit. Mulți consideră că acea carne care este ambalată în vacuum nu mai este bună, deoarece dezvoltă un miros ciudat, potrivit site-ului gurmandapetit.ro.

Specialiștii spun, însă că acest miros este normal, el dispare în 15 minute, alteori într-o oră sau două de la scoaterea cărnii din ambalaj, dacă vorbim de carne maturată un timp mai îndelungat sau de carne provenită de la taur, bizon, berbec matur etc. Atâta timp cât sucurile din interiorul ambalajului sunt rozalii și ambalajul nu a fost perforat, iar carnea a fost păstrată la rece (1-2 grade Celsius), nu-i nimic în neregulă cu ea. 

Carnea proaspătă, cea care provine de la animale sacrificate ieri și consumată astăzi, nu are nevoie de conservare în general și nici de ambalare în vacuum. Carnea maturată însă, odată scoasă din mediul controlat în care are loc procesul de maturare, are nevoie de protecție până în momentul în care este gătită. 

Cât timp rezistă carnea la congelator

Păstrată în mod corespunzător, carnea își va menține cea mai bună calitate timp de aproximativ 4 până la 6 luni, dar va rămâne bună de consumat și după această perioadă. Timpul de congelare indicat este doar pentru cea mai bună calitate – carnea de porc care a fost păstrată constant congelată la -18 grade se va păstra în siguranță pe termen nelimitat. 

Cum să depozitezi în siguranța carnea în congelator

În timp ce depozitarea îndelungată la congelator poate afecta calitatea oricărui aliment, trebuie remarcat faptul că și carnea crudă își păstrează calitatea mai mult timp decât carnea gătită. Acest lucru se datorează umidității pierdute în timpul procesului de gătire.

Oricum ar fi, odată ce se află în congelator, trebuie să te asiguri că toate alimentele sunt depozitate la -17/18 grade sau mai puțin pentru a păstra culoarea, conținutul de vitamine, textura și – desigur – aroma. 

Cum să dezgheți carnea 

Țineți cont de faptul că procesul de decongelare afectează și prospețimea cărnii. Nu decongela niciodată alimentele pe blatul din bucătărie sau în aer liber, subsol, mașină, balcon sau pe verandă. Oricare dintre aceste metode poate face ca alimentele să nu fie în regulă pentru consum. Există trei moduri sigure de a decongela alimentele congelate. 

Prima și cea mai recomandată este decongelarea lentă și sigură în frigider – peste noapte sau timp de o zi sau două, în funcție de mărimea cărnii.  O metodă mai rapidă este să pui carnea într-o pungă de plastic rezistentă la scurgeri și să o lași să stea, complet scufundată, în apă rece. După decongelarea în apă rece, gătește carnea imediat. În cele din urmă, poți dezgheța alimentele folosind cuptorul cu microunde, dar, din nou, trebuie gătită carnea imediat după. De asemenea, atunci când folosești cuptorul cu microunde pentru decongelare, alimentele pot începe să se gătească în unele zone.

Mai multe