De ce nu e bine să arunci gunoiul noaptea și ce se spune dacă tai unghiile copilului. „Nu e bine”
În România aproape că nu este colț de sat care să nu aibă o poveste. Avem o țară bogată în legende și mituri, în obiceiuri și tradiții, dar și în superstiții. Unele te fac să zâmbești, altele te înfioară, iar în cazul altora nu știi cum să reacționezi pentru că sunt tare ciudate. Românii și-au câștigat titlul de cei mai superstitiosi europeni și nu degeaba. Se întâmplă des ca românul să țină cont de o supersiție chiar dacă nu-i cunoaște semnificația, dar știe că „nu e bine”.
Superstiția cu mătura
Obiceiurile, superstițiile străvechi au fost rostigolite din gură în gură generații după generații. Bătrânii noștri sunt cei care ne reamintesc astăzi vorbele străvechi și de multe ori fără a da o explicație pentru că aceasta fie nu a existat, fie s-a pierdut cu vremea. Dar răspunsul invariabil este „Nu e bine”.
Una dintre superstițiile bătrânești este ca atunci când vă mutați în casă nouă, nu ar trebui să vă aduceți mătura veche. Astfel, se spune că vă aduceți tot ghinionul din trecut. Cu toate că nu toți înțeleg rolul măturii și al ghinionului, mitul are rolul de a ține vie idea de legare cu tradiționalul.
„Nu du gunoiul noaptea”
Una dintre multele superstiții românești care îi sperie pe români este aruncatul gunoiului după apus.
Nu e casă în România unde să nu auzi pe cineva spunând „Nu du gunoiul nopatea”. Chiar dacă nu este de înțeles, se spune că dacă scoți gunoiul noaptea sau dai praful de pe covoare înainte de apus, îți arunci norocul și nu vei avea bani. Totodată, se zice că dacă nu te conformezi vei primi vizita unui străin.
„Nu tăia unghiile copilului, va deveni hoț”
Iată o scurtă listă cu cele mai ciudate superstiții pe care unii dintre români, că locuiesc la țară sau la oraș le respectă cu strictețe. Că așa e românul...superstițios.
* Dacă visezi urs, vei avea noroc.
* Nu este bine să tai unghiile copilului mic, până când împlinește vârsta de un an, altfel devine hoț când va crește.
* Dacă ești căsătorit, nu trebuie să mănânci pe vatra cuptorului, căci vei fi văduv.
* Când mămăliga rămâne lipită de ceaun, nu este bine să o mănânci, căci vei atrage necazuri.
* În Moldova se credea că oamenii care au gropițe în obraji vor fura.
* Încrucișarea degetelor aduce noroc.
* În unele părți din România se crede că dacă pe fruntea unui om bolnav apare un păduche, acela nu va mai trăi mult.
* Soldații romani obișnuiau să studieze furnicile înaintea unei bătălii. Dacă furnicile se luptau între ele, întreaga armată romană de la generali la centurioni, decurioni și simpli legionari era convinsă că inamicul era undeva aproape.
* Iar din bătrâni se mai spune că cine fură o găină sau o altă pasăre, pe lumea cealalată va fi pedepsit să le numere veșnic toți fulgii. După ce le termină de numărat fulgii, o pală de vânt le împrăștie, iar pedepsitul trebuie să le adune și să o ia de la capăt cu număratul.