Motivul pentru care nu este indicat să deschidem ferestrele în nopțile geroase de iarnă

11 octombrie 2022 11:24   Fapt divers

În serile reci de iarnă, aerul ni se pare a fi mai curat și poate, mulți dintre noi, suntem tentați să deschidem ferestrele pentru a aerisi camera. Cu toate acestea, nu este recomandat să procedăm astfel, conform specialiștilor. 

În serile de iarnă, în care termometrele indică sub zero grade Celsius, poluarea din atmosferă se află la un grad ridicat, conform specialiștilor. Dacă deschidem ferestrele pentru a aerisi încăperea nu facem decât să introducem în case poluarea, deși ni se pare că atmosfera se schimbă în bine. Acest lucru se datorează fenomenului de inversiune termică. 

„Acesta este un fenomen care se produce în special iarna și de aceea avem noi noaptea nivelul de poluare foarte înalt. În timpul zilei noi poluăm, iar seara, cum ne-am aștepta în mod normal ca poluarea să se ridice către atmosferă, ea de fapt coboară.

Citește și: Trucuri simple pentru a ține răceala la distanță în timpul sezonului rece 

Toată poluarea din timpul zilei, pe care noi am produs-o, ajunge la nivelul nostru și noi o respirăm pe timpul iernii”, explică Cezara Copacianu. Așadar, potrivit ei, nu este recomandat să deschidem ferestrele pentru a aerisi încăperile pe timpul nopții, în sezonul rece. 

„Dacă ne uităm la orașele mari, discutăm în special de trafic intens. În general acesta este factorul principal. Dacă ne uităm la orașe mai mici care sunt intens poluate, deși nu vorbim de un trafic, putem vorbi de o activitate intens poluantă. Putem discuta de activitatea unei fabrici”, a explicat Cezara Copacianu.

Meteorologii vin, însă, cu vești bune. Iarna anului 2022 va fi una blândă, fără temperaturi extreme sau depuneri masive de zăpadă. 

„În ceea ce privește iarna 2022-2023, există probabilitate destul de mare să avem parte de o iarnă mai blândă. Aceste estimări nu exclud posibilitatea să avem intervale pe care să ierni în care să vorbim de temperaturi minime de -15 grade sau de precipitații mai abunde”, a declarat directorul ANM, Elena Mateescu.  

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!        

Mai multe