De ce se scrie inițiala tatălui în documente. Toți românii aplică această regulă, dar niciunul nu a știut adevărul

19 iulie 2023 11:45   Fapt divers

Nu sunt mulți cei care știu de ce se folosește inițiala tatălui în documente. Pe certificatele de naștere sunt notate numele și prenumele ambilor părinți, însă pe anumite acte este trecută doar inițiala prenumelui tatălui. De asemenea, există și situații în care este trecută doar inițiala mamei. Iată motivul!

De ce se trece inițiala tatălui și pe diplomele de studii

Autoritățile române au hotărât ca diplomele de studii să fie completate, pe lângă datele oficiale ale persoanei în cauză, și cu inițiala tatălui. Acolo unde acesta este necunoscut se adaugă inițiala mamei. Măsura a fost luată pentru a putea diferenția două persoane cu același nume și prenume, scrie shtiu.ro. 

Așadar, inițiala reprezintă un element distinctiv între doi candidați care au același nume și prenume. Dacă există doi candidați cu numele Alexandru Popescu, ei vor fi deosebiți prin inițiala tatălui astfel: Alexandru V. Popescu și Alexandru C. Popescu.

Islanda, țara în care nu există nume de familie

În țara noastră există o mulțime de nume de familie identice, spre exemplu: Ionescu, Popescu, Gheorghe etc. Însă chiar dacă la nivel european în majoritatea țărilor cetățenii poartă nume de familie, în Islanda, locuitorii nu au nume de familie.

Probabil vă întrebați atunci care este regula după care sunt numiți copiii islandezi. În cazul acestei țări este folosit și în prezent sistemul arhaic nordic al numelor. Mai exact, la islandezi se folosește patronimicul, adică numele după tată pe care îl poartă toți membrii unei familii. În cazul fiilor este adăugat sufixul „son”, iar în cazul fiicelor este utilizat sufixul „dottir”.

Spre exemplu, dacă un bărbat pe nume Erik are un fiu pe nume Jon, acesta din urmă va purta numele Jon Eriksson (fiul lui Erik). În cazul în care bărbatul are o fiică pe care o cheamă Kristina, aceasta va purta numele Kristina Eriksdottir. 

Când se trece inițiala mamei

La fel ca și în țara noastră, și în Islanda există anumite excepții pentru acele cazuri în care numele tatălui nu este cunoscut sau pentru cazul în care copiii nu sunt recunoscuți de către tată. În acest caz, copiii vor primi un patronimic dupa numele mamei. 

Un astfel de sistem a fost folosit pentru o vreme și în țara noastra. Tocmai din acest motiv cunoastem chiar și în ziua de astăzi persoane care se numesc “Amariei” sau “Aioanei”. 

Mai multe