Aceasta este singura limbă din lume în care nu există cuvintele DA și NU. Cum este posibil și cum sunt înlocuite

Irlanda este o țară din Arhipelagul Britanic care face parte din Uniunea Europeană. În această țară, există două limbi: engleza și irlandeza (gaelica). Limba irlandeză are statut de limbă oficială în Irlanda, însă doar o mică parte din populatie o vorbește. Există și unele diferențe majore față de orice altă limbă. De exemplu, acolo nu există cuvintele "da" și "nu".

În Irlanda există două limbi oficiale: engleza și gaelica Foto: Pixabay.com
În Irlanda există două limbi oficiale: engleza și gaelica Foto: Pixabay.com

Din punct de vedere lingvistic, limba irlandeză nu are niciun fel de legatură cu limba engleză, iar cei mai mulți irlandezi vorbitori de engleză nici măcar nu o pot recunoaște. Singurele zone în care limba irlandeză a supraviețuit sunt regiunile rurale sărace, locuri în care expansiunea engleză nu a ajuns. 

Limba irlandeză are trei dialecte și nu are toale literele 

Limba irlandeză vorbită astăzi are trei dialecte - Ulster, Connacht și Munster – și fiecare dialect diferă ușor în ceea ce privește vocabularul, gramatica și pronunția, scrie shtiu.ro.

Una dintre curiozitățile acestei limbi este că, deși folosește alfabetul latin, nu are toate literele. Astfel, literele j, k, q, v, w, x, y și z sunt lăsate pe dinafară. Totuși, acestea sunt folosite în cuvintele irlandeze moderne. Pe măsură ce sunt încorporate cuvinte noi, regulile de ortografie se schimbă.

O altă curiozitate a gramaticii limbii irlandeze este aceea că primele litere ale substantivelor se pot schimba. De exemplu, cuvântul pentru femeie este „bob”, însă în funcție de context, poate fi și „bhean” sau „mbean”.

Irlandezii nu au cuvinte pentru „da” și „nu”

Irlandezii nu au cuvinte pentru „da” și „nu”, ceea ce îi face pe vorbitorii de limba engleză să se întrebe cum se descurcă irlandezii.  Ei bine, pentru a răspunde la întrebări, irlandezii vorbitori de irlandeză sunt nevoiți să repete verbul folosit în întrebare. De exemplu, dacă sunt întrebați „L-ați văzut pe domnul O’Malley?”, aceștia vor răspunde „L-am văzut!”.

În limba irlandeză există mai multe tipuri de numerale: numerale folosite cu referire la persoane, cele folosite pentru date și timp și cele care se referă la obiecte.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Catherine Zeta Jones si Michael jpg
image
image
image
image
image
image
bani jpeg
wave 5255593 1280 jpg
vreme furtuna png
Crestere salariu FOTO Shutterstock
colegiu iasi jpg
beach 2100369 1280 jpg
fructe liofilizate1 jpg
perchezitii traficanti droguri Vaslui FOTO DIICOT Vaslui (4) jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net