De unde vine obiceiul de a bate în lemn, în semn de „Doamne ferește”? Mulți români îl practică, dar nimeni nu-i cunoaște sensul

30 octombrie 2024 17:04   Fapt divers

Atunci când vine vorba de tradiții și superstiții, românii se numără printre popoarele care nu sunt deloc în urmă cu astfel de credințe. Astăzi vom vorbi despre unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri folosite pentru a alunga ghinionul: bătutul în lemn

Cu siguranță am observat persoane, sau chiar noi am fost unele dintre ele, care bat în lemn pentru a alunga relelele și ghinionul. Puțini s-au întrebat însă de unde a luat naștere acestui obicei. 

Originea superstiției de a bate în lemn 

Bătutul în lemn este una dintre superstițiile moștenite din bătrâni și practicat de mai multe popoare. Celții au fost cei care obișnuiau să bată în coaja copacilor pentru ca spiritele bune să aibă grijă de ei. Fiind recunoscuți pentru conexiunea lor spirituală cu natura, aceștia îi aduceau multe mulțumiri. 

Noi, românii, nu suntem departe de acest obicei. Bătutul în lemn urmat de un „Doamne ferește!” semnifică intenția noastră de a ne proteja de un eveniment negativ și de toate relele pe care le putem întâmpina. Deși mulți dintre noi l-am preluat de la bătrâni, după ani de zile ajungem să conștientizăm faptul că a devenit deja un obicei pe care-l facem din instinct. 

De asemenea, conexiunea pe care creierul o face atunci când batem în lemn și se întâmplă să evităm ceva rău, atunci ne întărim ideea că această superstiție ar fi benefică. 

Alte superstiții românești extrem de cunoscute 

Bani - se spune că atunci câne ne mănâncă palma dreaptă, vom primi bani. De asemenea, dacă ne mănâncă palma stângă, vom da bani. 

Întorsul din drum - se spune că atunci când ne întoarcem din drum că am uitat ceva, apoi revenim la drum, putem avea parte de ghinon în ziua respectivă. 

Fluieratul în casă - un alt lucru despre care se spune că aduce ghinion este obiceiul de a fluiera în casă. Cei bătrâni mereu ne atenționau când făceam acest lucru, deoarece se crede că „fluieri a pagubă”, și atragem astfel ghinioanele. 

Mai multe