Makoko, satul plutitor din Nigeria. Casele plutesc pe piloni de lemn, deasupra apei mizerabile
Lagos, cel mai mare oraș din Nigeria și din Africa, va deveni până la sfârșitul secolului și cel mai populat oraș al lumii. În cartierul Makoko trăiesc mii de familii în condiții extreme, în casele rudimentare, cocoțate pe piloni de lemn, deasupra apei mizerabile din laguna care înconjoară orașul. Comunitatea este supranumită „Veneţia Nigeriei”, însă condiţiile de trai sunt departe de cele ale celebrului oraş italian.
Într-o lagună formată de Oceanul Atlantic, la o aruncătură de băț de clădirile moderne din Lagos, cel mai mare oraș din Nigeria, se află mahalaua plutitoare Makoko. Makoko este, de fapt, o așezare formată din șase cătune și poate fi considerată o adevărată lume a apelor. Aici apa este totul. Ea asigură existența oamenilor care locuiesc aici, mulți dintre ei pescari, pe apă se deplasează localnicii cu bărcile, în treburile lor, pe apă vin comercianții să facă aprovizionarea. Bineînțeles, tot în apă se aruncă și deșeurile.
Makoko este de fapt o așezare formată din șase cătune și poate fi considerată o adevărată lume a apelor. De asemenea, nu se cunoaște cu certitudine câți locuitori se află în Makoko. Estimările variază între 40.000 și 300.000 de locuitori, potrivit tabloidului britanic The Guardian.
Makoko, mahalaua plutitoare din Nigeria
Rezidenții se confruntă cu o serie de probleme, inclusiv sărăcie, poluare, inundații și lipsa educației. O altă problemă o reprezintă mizeria. Canalele sunt pline de gunoaie menajere şi deşeuri umane. În 2020, oficialii din Lagos au anunțat că vor demola cartierul și le-au dat localnicilor 72 de ore pentru a-și părăsi casele. Multe dintre case au fost distruse şi apoi incendiate. Mii de oameni au rămas fără adăpost. Mulţi dintre ei continuă şi în prezent să trăiască acolo, barca devenindu-le noua casă.
În fiecare casă locuiesc, de obicei, între șase și zece persoane și, surprinzător, multe locuințe sunt de închiriat. În vreme ce Makoko rezistă încă, alte comunități aflate pe malul mării au fost demolate, pentru a face loc unor cartiere noi de locuințe luxoase.