Vine marea criză, cu sărăcie şi tăieri de salarii? „Grecii și acum încă plătesc pentru erori similare”

Economia globală e în pragul colapsului, asemănător cu cel din anii 1920-1930, a avertizat preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, potrivit Financial Times.

image

Consultat de redactorii „Adevărul”, profesorul Cristian Păun spune că avertismentul Christinei Lagarde este unul mai mult decât serios şi că nu este vorba de exagerări.

Marea parte din probleme sunt generate şi acum de politica monetară greşită, mai spune profesorul de la ASE.

Mai mult, la fel ca la începutul secolului trecut, la nivel global poate fi remarcată o nouă explozie a populismului, coroborat cu un naţionalism radical, observă Cristian Păun.

În acest context, România este printre cele mai vulnerabile state.

Cristian Păun este profesor universitar la Academia de Studii Economice din București
Cristian Păun este profesor universitar la Academia de Studii Economice din București

Zilele trecute, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a recunoscut în premieră, la Digi 24, că din 2025 vom avea taxe şi impozite mai mari.

Asta după ce în nenumărate alte dăţi, Boloş, dar şi alţi politicieni importanţi au negat că există planuri pentru creşterea taxelor.

Taxe care deja, susţin mulţi experţi, atârnă ca un bir tot mai greu de suportat pentru mediul economic privat şi pentru populaţie.

„Ca să-l parafrazez pe domnul Boloş, gura păcătosului adevăr grăieşte. Mă mir că a avut curajul să facă treaba aceasta, pentru că într-adevăr ce va veni după alegeri va fi destul de complicat. N-ai cum să acoperi tot acest noian de măsuri populiste fără o creştere de fiscalitate şi din păcate această creştere de fiscalitate nu va fi suficientă”, avertizează Păun.

Situaţia ar putea deveni tot mai dramatică şi nu ar fi exclus să se întâmple la fel ca în anul 2010, când Guvernul Boc a decis să taie pensiile şi salariile bugetarilor şi a crescut TVA.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a recunoscut că din 2025 vom avea taxe și impozite mai mari
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a recunoscut că din 2025 vom avea taxe și impozite mai mari

„Vor exista din păcate tăieri, foarte multe tăieri. Vor fi făcute toate foarte probabil în disperare sau cu foarte mult iz politic în spate, adică pleacă acasă doar cine trebuie să plece acasă, nu cel care-i competent. Nu vom vedea reforme în continuare, nu vom vedea lucruri care să modernizeze cu adevărat România. În schimb vom vedea în continuare aceeaşi politizare, poate chiar mai acerbă, a instituţiilor statului şi continuarea acestui proiect care a început de ceva vreme, de legare de glie, de legare de tătuc, de legare de stat, a mediului privat”, mai spune el pentru „Adevărul”.

Falimentele se vor înmulţi, iar tot mai multe firme mici şi mijlocii vor fi nevoite să intre în programe dirijate de stat, dar sortite eşecului prin modul în care sunt gândite.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Printul Harry Printesa Diana jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
4 front Brad Pitt poza mai mica cu elena cornea jpg
litoral1 jpg
palinca observator jpeg
fructe si cocaina 4 foto DIICOT jpeg
thumbnail jpeg
dieta jpg
britanic sibiu captura video jpg
monede moneda freepik jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net