Vlogger din Marea Britanie, uimit de ce a găsit într-un oraș din România: „Realitatea este alta”
Cum arată Sibiul prin ochii unui străin? Ei bine, un vlogger din Marea Britanie și-a împărtășit experiență printr-un videoclip publicat pe canalul său de YouTube. Cunoscut sub numele de „Road Forks Offbeat”, bărbatul și-a dat cu părerea despre orașul din România și a mărturisit că a observat lucruri neobișnuite și chiar surprinzătoare despre istoria și arhitectura Sibiului.
Pentru mica sa experiență în orașul Sibiu, vloggerul stabilit în Marea Britanie a început plimbarea în Piața Mică, admirând clădirile și atmosfera locului: „E un mic târg aici și avem în față Turnul Sfatului, un turn medieval datând dinainte de 1320. Merită vizitat mai târziu”, spune el.
Deși nu l-a impresionat, a mărturisit că apreciază la Podul Minciunilor că este primul pod de fontă din România. Mai apoi, străinul a rămas fascinat de casele cu „ochi”, subliniind unicitatea arhitecturală a Sibiului și felul în care „ochii” par să vegheze asupra orașului. „Îmi plac cu adevărat aceste case”, mai spune el.
Ca orice turist care se documentează înainte de a vizita un loc, bărbatul a fost informat că Sibiul a fost Capitala Europeană a Culturii în 2007, precizând că acest statut a jucat un rol important în dezvoltarea economică și culturală a orașului. De asemenea, el a fost impresionat de diversitatea stilurilor arhitecturale din centrul istoric, de la gotic, medieval la baroc.
„Orașul este cunoscut pentru istoria și cultura sa, dar și pentru evenimentele și târgurile care continuă tradiția de piață medievală”, a spus el.
„Dar, conform localnicilor, realitatea este alta”
Cea mai neașteptată parte a acestui vlog a fost atunci când britanicul a ajuns la Muzeul Brukenthal și a vorbit despre personajul Samuel von Brukenthal.
Brukenthal este recunoscut drept un mare lider, fondator al muzeului care îi poartă numele și guvernator al Transilvaniei. Acest blogger a fost surprins să descopere o altă latură a poveștii.
„Dacă vei căuta pe internet, vei găsi lucruri frumoase despre Brukenthal. Dar, conform localnicilor, realitatea este alta. Brukenthal a fost un tiran care a oprimat românii și a oferit privilegii sașilor și maghiarilor. Este ciudat,” a comentat el.
Experiența trăită de britanic în Sibiu a fost una complexă. Pe de o parte, el a fost impresionat de arhitectura și atmosfera unică a orașului, pe de altă parte, a fost surprins de nuanțele istorice pe care le-a descoperit. El și-a început vizita cu o viziune „strălucitoare” asupra istoriei Sibiului, dar a plecat cu întrebări și reflecții provocatoare asupra trecutului complex al orașului.