Descoperire istorică: Primul animal apărut pe lume a fost identificat. Strămoșii lui sunt marii iubitori ai acvariilor de astăzi
A fost identificat primul animal care a apărut pe Pământ. Este vorba despre jeleul de pieptene, foarte asemănător meduzei. Acesta a apărut acum 700 de milioane de ani în urmă.
Jeleul de pieptene, asemănător meduzei
Jeleul de pieptene nu este o meduză. Nu are creier, inimă, schelet, dar are un sistem nervos, un organ de echilibru și capacitatea de luminiscență. Conform celor mai recente date ale oamenilor de știință, jeleul de pieptene este una dintre primele creaturi vii de pe planeta Pământ. Anterior, se credea că acest titlu aparține bureților de mare, creaturi mult mai primitive.
Jeleul de pieptene trăiește în apa mării, în regiunile calde. Mnemiopsis este un prădător care se hrănește cu ouă, pește și larve de crustacee. În lumină, strălucește cu o culoare aprinsă, noaptea oferă valurilor mării o culoare gălbuie.
Cum a intrat în apele Măriii Negre
În 1987, animalul a intrat în apele Mării Negre cu apele de balast ale navelor. În 2006, a fost văzut pentru prima dată în Marea Nordică și în Marea Baltică.
Mnemiopsis are multe dintre caracteristicile unui invadator ideal. El este omnivor, consumă o gamă largă de furaje. Acesta supraviețuiește într-o gamă largă de condiții de mediu. Trăiește de la 1,3 ° C la 32 ° C, temperatură optimă fiind de peste 20 ° C. Acesta se dezvoltă foarte repede, atingând maturitatea sexuală în 12 zile.
Acest animal a fost găsit chiar și în zona apei din porturi, în ancorarea navelor, unde mediul de apă a fost poluat cu benzină și petrol.
Jeleul de pieptene poate mânca, zilnic, de zece ori greutatea proprie
În Marea Neagră, jeleul de pieptene nu avea prădători naturali și a început să se înmulțească rapid, devorând ouăle de pește. În condiții favorabile, jeleul de pieptene poate mânca de zece ori greutatea proprie, pe zi.
În funcție de cantitatea de mâncare, poate depune 8 mii de ouă pe zi. Până în 1989, cantitatea de hrană pentru pește a fost redusă de 30 de ori față de perioada 1978-1988.