Domnitorul român care s-a iubit cu Mehmed al II-lea. L-a făcut de râs pe tatăl său, Vlad Dracul
Amantlâcurile și desfrâurile domnitorilor români reprezintă și în prezent o adevărată controversă în rândul istoricilor, și nu numai. Deși în manualele școlare, în studiile academice și în filmele istorice ale regimului Ceaușescu, voievozii sunt prezentați drept persoane caste, chiar asexuate, însă realitatea era alta.
Cunoaștem deja cu toții faptul că persoanele care erau gay acum sute de ani puteau fi aspru pedepsite de lege, această orientare sexuală fiind interzisă. Totuși, dacă ne amintim de Radu cel Frumos, nu putem trece cu vederea amantlâcul acestuia cu sultanul Mehmed al II-lea.
Relația lui Radu cel Frumos cu Mehmed al II-lea
Istoria se repetă în rândul domnitorilor români gay, căci mai toți dintre ei și-au început viața sexuală la curtea sultanilor turci. Dimitrie Cantemir descrie în Sistema religiei muhammedane tolreanța Islamului otoman față de homosexualitate.
Radu cel Frumos a fost unul dintre personajele istorice cele mai controversate, fiind și cel care a avut o relație amoroasă cu Mehmed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului, după ce în anul 1442, fratele lui Vlad Țepeș a fost trimis zălog de către tatăl său, Vlad Dracul, la curtea sultanului Murad al II-lea.
Cum a început relația homosexuală dintre Radu cel Frumos și Mehmed al II-lea
Începutul amantlâcului celor doi este relatat cu lux de amănunte de către Laonic Chalcocondil, care a povestit cum Radu cel Frumos a devenit amantul sultanului, cel care într-un final, în anul 1462, îl va ajuta să conducă Valahia, în locul fratelui său, Vald Țepeș.
„Iarna aceasta însă împăratul petrecând-o în palatele sale, a trimis după Vlad, feciorul lui Dracula, domnul Daciei; și avea la sine pe fratele aceluia, mai tânăr, fiind favoritul său și trăind și locuind la el. Și s-a întâmplat ca în timpul, când a ajuns la domnie și sta să plece asupra lui Caraman [principatul Caraman, aflat în sud-estul Anatoliei], împăratul dorind să aibă relații cu acest băiat, era cât pe ce să moară de mâna aceluia.
Căci fiindu-i drag băiatul, îl chema la petreceri și, închinând cu patimă păharul către el, îl chema în camera de culcare. Și băiatul, fără a bănui că va păți așa ceva din partea împăratului, l-a văzut pe împărat repezindu-se la el pentru un lucru de așa fel și s-a împotrivit și nu se da la dorința împăratului Și-l săruta împotriva voiei lui și băiatul, scoțând un pumnal îl lovește în coapsă pe împărat și așa îndată a luat-o la fugă, pe unde a putut.
Doctorii i-au vindecat rana împăratului. Iar băiatul urcându-se într-un copac undeva pe acolo, s-a fost ascuns. După ce însă împăratul și-a făcut bagajele și a plecat, atunci și băiatul coborându-se din copac și luând-o la drum, nu cu mult mai pe urmă a venit la Poartă și a devenit favoritul împăratului.”, a povestit Laonic Chalcocondil, potrivit informațiilor puse la dispoziție de Vice.