Dubai construiește „cea mai verde autostradă din lume”! Iată cum va arăta

11 iulie 2024 13:41   Fapt divers

Dubai a pus deja la cale planul pentru un nou proiect, numit „Dubai Green Spine”. Arabii vor să construiască în următorii ani „cea mai verde autostradă din lume”. Firma de planificare și dezvoltare urbană URB vrea să adauge șoselei Sheikh Mohammad Bin Zayed Road (E311) un coridor durabil de 64 de kilometri.

Proiectul ambițios se aliniază cu Planul General Urban Dubai 2040. „Cea mai verde autostradă din lume” va dispune de un sistem extins de tramvaie alimentat de energie solară, care leagă diferite cartiere dintre Muhaisnah și Dubai Industrial City.

Aceste linii de tramvai vor fi echipate cu panouri solare. Vor contribui cu peste 300 de megawați de energie curată, regenerabilă - suficientă pentru a furniza energie la aproximativ 130.000 de case din Dubai. Se preconizează că trecerea la energia solară va reduce emisiile de carbon cu aproximativ 1.051.200 de tone anual.

Proiectul „Dubai Green Spine” al URB încorporează, de asemenea, o serie de tehnologii inteligente. Senzorii vor monitoriza traficul și utilizarea energiei, în timp copaci înalți vor fi plantați în jurul căilor pietonale și pistelor de ciclism, oferind răcire naturală și aer curat. Locuitorii vor avea posibilitatea de a alerga în jurul spațiilor verzi și de a-și cultiva propriile alimente și plante în fermele agricole verticale, instalate de-a lungul autostrăzii. Un sistem de drenaj personalizat, cu suprafețe poroase, va ajuta la prevenirea inundațiilor și va absorbi apa de ploaie.

Cu un cost estimat care depășește 10 miliarde de dolari, planurile includ plantarea a peste un milion de copaci, împreună cu ferme urbane și grădini pentru a promova sustenabilitatea. Arabii speră să termine acest proiect până în 2040.

 „Dubai Green Spine nu este doar despre tranzit; este vorba despre transformarea modului în care funcționează orașele, făcându-le mai locuibile și centrate pe bunăstarea oamenilor”, a spus Baharash Bagherian, CEO al URB. „Această inițiativă exemplifica modul în care planificarea urbană integrată și atentă poate îmbunătăți drastic viața în oraș, ajutând atât oamenii, cât și planeta.

Mai multe