Primul restaurant cu inteligență artificială! Unde se află și cât costă o masă
Într-o cameră întunecată, regretatul bucătar francez Paul Bocuse îți explică următorul fel de mâncare pe care îl vei savura. Printre acestea se numără rețetele sale rafinate pentru care a devenit faimos: prepeliță și foie gras, învelite în pate de ciuperci și sos de trufe. Dar la Krasota, un restaurant rafinat din Dubai, nimic nu este ceea ce pare.
Restaurantul Krasota le oferă clienților o experiență culinară de neuitat
Evident, Bocuse nu este fizic acolo pentru că este mort de șase ani. În schimb, chipul lui e proiectat pe pereții curbați ai camerei, înainte de a se dizolva în întuneric. Felurile de mâncare și videoclipul cu Bocuse au fost concepute de inteligența artificială (AI).
Este unul dintre cele opt cursuri din proiectul „Viitorul Imaginar”, o experiență culinară multisenzorială oferită de Krasota. Clienții trec prin diferite scenarii despre cum ar putea arăta viitorul, de la un oraș subacvatic la o colonie spațială până la o apocalipsă post-nucleară, iar fiecare fel de mâncare are tematica sa, relatează CNN Travel.
Pentru acest proiect AI, co-fondatorii Krasota – artistul digital Anton Nenashev, bucătarul Vladimir Mukhin și antreprenorul Boris Zarkov – au cedat controlul tehnologiei. Nenashev, care realizează proiecții cu software de grafică 3D pe computer, a lăsat inteligența artificială să vină cu 150 de concepte diferite, înainte de a le alege pe cele mai bune; iar Mukhin a determinat platforma generativă Midjourney să reimagineze cele mai emblematice rețete ale lui Bocuse, inclusiv supa lui cu trufe.
„Ne-am inspirat din perspectiva intrigantă a (re)creării cu inteligență artificială a indivizilor pe baza datelor cuprinzătoare despre viețile și experiențele lor. ”, a explicat Zarkov, menționând că este doar începutul pentru viitorul experiențelor culinare,. „Conviețuirea cu inteligența artificială a trecut de la fantezie la realitate”, a adăugat el. O masă la restaurantul Krasota costă în jur de 500 de dolari de persoană.
Zarkov, proprietarul celebrului restaurant White Rabbit din Moscova (unde Mukhin este, de asemenea, bucătar-șef și co-fondator), a venit cu ideea pentru Krasota în timp ce vizita muzeul de artă digitală teamLabs din Tokyo în 2017, care prezenta o „ceainărie” interactivă.