Primul restaurant cu inteligență artificială! Unde se află și cât costă o masă
Într-o cameră întunecată, regretatul bucătar francez Paul Bocuse îți explică următorul fel de mâncare pe care îl vei savura. Printre acestea se numără rețetele sale rafinate pentru care a devenit faimos: prepeliță și foie gras, învelite în pate de ciuperci și sos de trufe. Dar la Krasota, un restaurant rafinat din Dubai, nimic nu este ceea ce pare.
![Interiorul restaurantului Krasota din Dubai](https://cdn.adh.reperio.news/image-0/07d06747-6aad-4371-90fb-35023b437758/index.jpeg?p=a%3D1%26co%3D1.05%26w%3D700%26h%3D750%26r%3Dcontain%26f%3Dwebp)
Restaurantul Krasota le oferă clienților o experiență culinară de neuitat
Evident, Bocuse nu este fizic acolo pentru că este mort de șase ani. În schimb, chipul lui e proiectat pe pereții curbați ai camerei, înainte de a se dizolva în întuneric. Felurile de mâncare și videoclipul cu Bocuse au fost concepute de inteligența artificială (AI).
Este unul dintre cele opt cursuri din proiectul „Viitorul Imaginar”, o experiență culinară multisenzorială oferită de Krasota. Clienții trec prin diferite scenarii despre cum ar putea arăta viitorul, de la un oraș subacvatic la o colonie spațială până la o apocalipsă post-nucleară, iar fiecare fel de mâncare are tematica sa, relatează CNN Travel.
Pentru acest proiect AI, co-fondatorii Krasota – artistul digital Anton Nenashev, bucătarul Vladimir Mukhin și antreprenorul Boris Zarkov – au cedat controlul tehnologiei. Nenashev, care realizează proiecții cu software de grafică 3D pe computer, a lăsat inteligența artificială să vină cu 150 de concepte diferite, înainte de a le alege pe cele mai bune; iar Mukhin a determinat platforma generativă Midjourney să reimagineze cele mai emblematice rețete ale lui Bocuse, inclusiv supa lui cu trufe.
„Ne-am inspirat din perspectiva intrigantă a (re)creării cu inteligență artificială a indivizilor pe baza datelor cuprinzătoare despre viețile și experiențele lor. ”, a explicat Zarkov, menționând că este doar începutul pentru viitorul experiențelor culinare,. „Conviețuirea cu inteligența artificială a trecut de la fantezie la realitate”, a adăugat el. O masă la restaurantul Krasota costă în jur de 500 de dolari de persoană.
Zarkov, proprietarul celebrului restaurant White Rabbit din Moscova (unde Mukhin este, de asemenea, bucătar-șef și co-fondator), a venit cu ideea pentru Krasota în timp ce vizita muzeul de artă digitală teamLabs din Tokyo în 2017, care prezenta o „ceainărie” interactivă.