Elena Ceaușescu, îngrozită de statuia lui Decebal: „Văzând ditamai armăsarul, a dat ordin să se rezolve”

22 decembrie 2024 14:15   Fapt divers

Cu aproape jumătate de secol în urmă, în mijlocul Devei a fost dezvelită faimoasa statuie a lui Decebal. Astăzi, nu foarte mulți români mai știu că un detaliu anume al acestei staui a stârnit controverse la acea vreme, iar Elena Ceaușescu a dat ordin ca problema să fie rezolvată imediat.

Deva găzduiește două monumente dedicate regelui dac, ambele făcute din bronz. Prima dintre acestea a fost expusă în oraș tocmai în anul 1937, chiar în parcul de la baza Cetății Devei. Această statuie a fost creația sculptorului Radu Moga, iar peste câteva decenii, a fost dezvelită și cea de-a doua statuie.

Aceasta a fost dezvelită pe 28 februarie 1976, fiind realizată de sculptorul Ion Jalea. Această lucrare îl înfățișează pe regele dac pe cal, iar, potrivit informațiilor de la adevarul.ro, Elena Ceaușescu a fost oripilată de un detaliu anume al acestei statui.

Elena Ceaușescu a ordonat ca problema să fie rezolvată

Practic, problema era sexul calului. Unele persoane implicate în realizarea statuii au dorit ca Decebal să fie înfățișat pe un armăsar viguros, în timp ce alte voci optau pentru un „pegas mitologic”. Însă, dezbaterea a fost rezolvată rapid după ce Elena Ceaușescu s-a implicat în discuție.

„Când urci sau cobori din Cetate, nu se poate să nu dai cu nasul de Decebal călare... Ceauşeasca, plină de oroare sau de poftă, văzând ditamai sula armăsărească stând acolo dedesubt, a dat ordin să se rezolve.

Legenda locală spune că însuşi Ion Jalea, în calitate de tată al statuioiului, a pus o mână pe bomfaier şi una pe instrumentul cel mare al armăsarului dac şi a bomfăruit până a rămas cu ea într-o mână. Nu se ştie unde a ajuns aceasta. Părerile sunt împărţite”, scria, în blogul său, Cornelius Ionescu, explorator al ținuturilor dacice.

Dezvelirea statuii a fost un eveniment important

O telegramă oficială emisă cu ocazia dezvelirii statuii, pe 28 februarie 1976, dedica monumentul lui Nicolae Ceaușescu. Mii de oameni au asitat, în acea zi, la dezvelirea statuii, iar la eveniment sosiseră și autoritățile din Hunedoara.

„Monumentul pe care îl dezvelim astăzi reprezintă o înaltă cinstire pe care o aducem noi, cei de azi, constructorii socialismului, strămoșilor noștri daci, care cu peste două milenii în urmă au durat, cu sârg și dragoste de libertate, așezări umane pe aceste străvechi meleaguri, au dat strălucire activității economice și spirituale”, spunea deputatul Marii Adunări Naționale, Ioachim Moga.

Mai multe