Expert în longevitate: „Aceasta este dieta nr.1 pentru o viață lungă și sănătoasă”. Cum și ce trebuie să mâncăm
„Am crescut în Italia și am studiat longevitatea timp de 35 de ani. Acesta este dieta nr. 1 pentru o viață lungă și sănătoasă”, afirmă azi, Valter Longo, expert în longevitate, în prezent directorul Laboratorului de Longevitate și Cancer de la Institutul de Oncologie Moleculară IFOM din Milano, Italia.
Italia, cea mai bună țară de studiat longevitatea
În 1989, Longo a început oficial să cerceteze ce este nevoie pentru a ajunge la vârsta de 100 de ani și mai mult. Azi, el este directorul Laboratorului de Longevitate și Cancer de la Institutul de Oncologie Moleculară IFOM din Milano, Italia și totodată directorul Institutului de longevitate al Școlii de Gerontologie Leonard Davis de la Universitatea din California de Sud-Los Angeles, scrie CNBC.
Italia este locul perfect pentru cercetarea lui Longo, deoarece aici se află zone în care oamenii trăiesc mai mult decât majoritatea, și ne referim în special la Sardinia recunoscută ca una din zonele albastre ale lumii.
Una dintre cele mai mari concluzii ale lui Longo din studiile sale este că „dieta este de departe cea mai importantă”.
Cel mai bun mod de a mânca
Iată care este după Valter Longo cel mai bun mod de a mânca pentru o viață sănătoasă și lungă.
„Dieta de longevitate pe care o urmez: recomand ceea ce eu numesc dieta de longevitate, care ia din multe diete diferite. Atât dieta Okinawa, cât și dieta mediteraneană”, spune Longo pentru CNBC .
În mod ideal, dieta de longevitate pe care Longo o sugerează va urma aceste caracteristici:
În mare parte vegan
Consum relativ redus de fructe, dar consum mare de legume
Leguminoase
Nuci
Cereale integrale
Pește de trei sau patru ori pe săptămână
El recomandă oamenilor cu vârste de la 20 la 70 de ani, să mănânce „fără carne roșie și carne albă, poate două, trei ouă pe săptămână, cel mult, foarte puțină brânză și foarte puține produse de origine animală”.
Cele 5 P-uri problematice
Există alimente pe care Longo sugerează că trebie limitate, iar el le numește cei cinci P problematici. Aceștia includ:
Cartofi
Paste
Pizza
Proteină (carne roșie și albă)
Pâine
„Cred că sunt ingrediente foarte bune dar devin „probleme” pentru că oamenii mănâncă cu tonele din ele și devin zahăr foarte repede, aproape la fel de repede ca zahărul de masă”, spune expertul în longevitate.
Postul contribuie la longevitate
Longo crede, de asemenea, că postul într-un mod sigur contribuie la longevitate.
„Am recomandat 12 ore de post zilnic. Să presupunem că mănânci între orele 8:00 și 20:00. sau 7 a.m. și 19:00.”
Totodată, este un susținător al implementării periodice a unei diete care imita postul timp de cinci zile la un moment dat.
Dieta care imita postul implică o dietă „bogată în grăsimi nesaturate și săracă în calorii, proteine și carbohidrați”, conform USC Leonard Davis School of Gerontology.
Un studiu recent publicat în revista Nature Communications (în care Longo era autor principal) a constatat că sănătatea șoarecilor - care aderă la dieta care imita postul - a fost asociată cu vârsta biologică redusă și un risc mai scăzut de a dezvolta boli precum cancerul, diabetul si afectiuni cardiace.
„Acele perioade de post au fost probabil cheie pentru menținerea funcționalității și pentru a rămâne mai tânăr”, a conchis Valter Longo.