Restricții și noi reguli din 25 aprilie pentru vizitarea Veneției. Taxă și număr limitat de turiști, pe zile și ore
Autoritățile din Veneția implementează restricții de intrare în oraș pentru turiști. Restricțiile și noile reguli vor fi aplicate încă din luna aprilie. Una din informații este aceea că din această lună, Veneția va putea fi vizitată doar cu rezervare online. Tot din luna aprilie se va impune o taxă de intrare în orașul lacustru. Măsurile vizează gestionarea afluxului semnificativ de turiști al orașului cu scopul de a atenua impactul vizitatorilor asupra infrastructurii orașului și a vieții locale.
Din 25 de aprilie în Veneția se va intra cu taxă
Autoritățile au decis că orașul lacustru și viața localnicilor sunt tot mai afectate de numărul mare de turiști. În acest sens s-a decis ca neîntârziat să se impună măsuri pentru protejarea Veneției, dar și a vieții locale.
Drept urmare, din 25 aprilie, Administrația orașului Veneţia va percepe o taxă de intrare şi va aplica un plafon maxim pentru numărul de turişti care au acces în oraş.
Turiștii care intenționează să viziteze orașul italian, în zilele cele mai aglomerate, vor fi obligați să se înregistreze pe un site şi practic să îşi facă rezervare completând un formular online, care îi va ajuta pe oficiali să evalueze la câți vizitatori se așteaptă și să stabilească strategii cu privire la modul în care îi vor gestiona.
Câți turiști vor avea voie să intre pe zi în Veneția
Cei care vin la Veneţia pentru o singură zi vor trebui să plătească o taxă de 5 euro.
Măsura se impune din cauza numărului prea mare de turiști care blochează străzile înguste ale orașului și lasă în urmă mormane de gunoi, transmit autoritățile italiene, potrivit Prima Venezia.
Data implementării:
Taxa de intrare pentru călătorii independenți de o zi va fi introdusă în aprilie 2024, aplicându-se în perioadele de vârf de turism pentru a gestiona mai eficient afluxul de vizitatori.
Detalii taxe: Vizitatorii cu vârsta peste 14 ani care vin la Veneția independent pentru o zi vor fi obligați să plătească o taxă de 5 euro.
Această taxă se aplică numai în timpul orelor de vârf desemnate, între orele 8:30 și 16, la datele specificate.
Date aplicabile: În iunie 2024, taxa va fi aplicată în weekend, în special în perioada 8-9 iunie, 15-16, 22-23 și 29-30 iunie. Aceste date sunt selectate pe baza fluxurilor turistice așteptate și au scopul de a atenua impactul numărului de vizitatori de vârf, transmit autoritățile orașului Veneția, potrivit presei italiene.
Autoritățile au impus un număr maxim de vizitatori pe zi, iar acesta este de 40.000.
Descurajarea turismului de o zi
Primăria a decis să impună restricţii care să descurajeze turismul de o zi pentru a proteja infrastrcura orașului și pentru liniștea locuitorilor, extrem de deranjați de numărul mare de turiști, mai ales din lunile de vară. Oamenii spun că viața în Veneția a devenit tot mai dificilă din cauza numărului mare de vizitatori.
„Nu este vorba despre a face bani – costurile operațiunii sunt mai mari decât ceea ce vom obţine”, a declarat primarul Luigi Brugnaro.
Vizitatorii care stau peste noapte în Veneția nu vor trebui să plătească taxa, nici cei care călătoresc acolo pentru a lucra, pentru a-şi vizita rudele sau pentru a studia.
Orașul Veneţia este pe cât de delicat, pe atât de frumos, iar în ultimele decenii s-a chinuit să protejeze o unicitate care este amenințată de schimbările climatice și de creșterea mărilor, precum și de turismul de masă.
„Vom fi primul oraș din lume care știe exact câți turiști vor veni la Veneția în fiecare zi – dacă sunt scutiți sau plătitori de taxă, toţi trebuie să se înregistreze”, spune Simone Venturini, oficialul orașului responsabil cu turismul.
Cum se va proceda
După înregistrarea pe site, vizitatorii vor primi un cod QR — valabil de la 8:30 la 16:00 — pe care vor fi obligați să-l arate la intrarea în oraș, în puncte precum gara, Piazzale Roma, parcarea municipală, unele locații de pe malul mării și Piața San Marco.
Vor fi, de asemenea, controale aleatorii în tot orașul.
Cine nu respectă noile reguli riscă o amendă de la 50 la 300 de euro.
Inițiativa este introdusă deocamdată ca test, astfel încât oficialii orașului să poată vedea dacă sistemul funcționează și cum poate fi îmbunătățit.