Hidromelul, elixirul tinereții care te ajută să faci mulți copii. Rețeta veche de 4000 de ani revine în actualitate

20 noiembrie 2024 8:43   Fapt divers

Considerată „ambrozia zeilor” în antichitate, hidromelul are o istorie fascinantă de mii de ani. Avea reputația unui elixir, un leac împotriva îmbãtrânirii. Licoarea îşi are obârşia probabil în Babilon, cunoscându-se acum 4000 de ani faptul cã divina bãuturã despre care se spune că prelungește tinerețea, are capacitatea de a vindeca rãni şi de a spori pofta de mâncare, precum şi de a elimina impotența.

Rădăcinile sunt disputate, nu și beneficiile

Rădăcinile sale au fost intens disputate. Unii istorici cred că originea hidromelului se află în Babilon, acum 4.000 de ani, în timp ce alții îl plasează în India, cu 6.000 de ani în urmă.

De-a lungul istoriei, băutura a fost savurată de civilizații diverse, de la romani și greci până la celți și vikingi, scrie Historia.

În România, hidromelul era preparat de daci, iar prima atestare documentară datează din 1413, când negustorii din Brașov plăteau taxe pentru vânzarea sa.

Cum se prepară rețeta licorii cu beneficii miraculoase

Hidromelul nu era apreciat doar pentru gustul său, ci și pentru beneficiile sale extraordinare asupra sănătății.

Mierea, ingredientul de bază, conține peste 400 de substanțe nutritive, inclusiv vitaminele C, A, D, K, complexul B, și minerale precum potasiu, calciu, magneziu și iod.

Toate aceste elemente contribuie la regenerarea organismului, oferind energie și vitalitate.

Prepararea hidromelului este simplă: într-un litru de apă plată se adaugă opt linguri de miere polifloră lichidă și o jumătate de linguriță de polen.

După 2-3 zile de macerare, rezultă o băutură ușor alcoolizată, cu efecte tonice și afrodisiace.

O variantă mai complexă implică fermentarea fructelor zdrobite, împreună cu miere și apă, timp de două luni.

Hidromelul, un vin bun, din nou pe masa românilor

Hidromelul obținut astfel devine mai rafinat odată cu trecerea timpului, asemeni unui vin bun. Cu alte cuvinte valoarea îi crește odată cu vechimea.

Acesta a fost adus relativ recent în actualitate de doi crescători de albine din Maramureș și Iași, care se concentrează să obțină din ingrediente naturale din propriile stupine, licoarea de altădată.

 Hidromelul modern este o băutură rafinată, cu un conținut de alcool de aproximativ 12-13%, comparabil cu vinul.

Mai multe