Iată cât costă prima mașină zburătoare! Este complet electrică

5 iulie 2023 11:59   Fapt divers

Filmele SF devin realitate! Compania californiană Alef Aeronautics, care construiește o mașină electrică zburătoare, a primit un certificat special din partea Administrației Federale a Aviației (FAA), care permite folosirea sa în scopuri limitate, cum ar fi expoziții, cercetare și dezvoltare. Inventatorii autoturismului au fost inspirați de celebrul film „Înapoi în Viitor”.

„Un pas mic pentru avioane, unul uriaș pentru mașini”-  așa a anunțat compania Alef Aeronautics lansarea noului său autoturism electric, intitulat Modelul A.

Firma are undă verde să testeze mașina pe șosea și în aer. Vehiculul costă 300.000 de dolari, ajunge la o viteză de 320 de kilometri pe oră pe șosea, încape într-un garaj obișnuit și poate fi lansat vertical în aer cu o autonomie de zbor de 180 kilometri. Clienții pot precomanda mașina, făcută să transporte două persoane.

Modelul A este un vehicul ecologic

Alef a explicat că certificatul său special de la FAA „limitează locațiile și scopul pentru care Alef este permis să zboare”, pe măsură ce testarea Modelului A continuă. La o conferință de presă a Universității Draper, care a avut loc anul trecut în San Mateo, California, a prezentat lumii Modelul A. Firma a anunțat că a primit deja un număr „mare” de precomenzi de la persoane fizice, dar și de la companii.

Dacă un șofer are nevoie de o rută mai rapidă, va folosi capacitățile de zbor ale mașinii”, au explicat reprezentanții Alef, potrivit tabloidului britanic Daily Mail. După manevrele de decolare verticală ale mașinii zburătoare, șoferul, pasagerul și cabina din jur rămân stabile, datorită designului special al autoturismului.

Suntem încântați să primim această certificare de la FAA”, a declarat directorul general al lui Alef, Jim Dukhovny. „Ne permite să ne apropiem de a aduce oamenilor un vehicul mai ecologic și mai rapid”.

Conform site-ului companiei Alef, Modelul A va fi clasificat ca un vehicul cu viteză redusă (LSV), o desemnare de la Administrația Națională pentru Siguranța Traficului pe Autostrăzi din SUA și agențiile locale de stat, ceea ce înseamnă că mașina va veni cu limitări legale în majoritatea statelor, chiar dacă firma își dorea să o facă mai rapidă.

Mai multe