Insula unde accesul oamenilor este interzis. Aici au fost testate armele biologice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

31 decembrie 2024 22:00   Fapt divers

O insulă ca Gruinard ar trebui să fie una dintre cele mai frumoase din lume. La o privire mai atentă, nimeni nu ar vrea să pună piciorul acolo. Supranumită Insula Antrax, Gruinard este o mică bucată de pământ din nordul Scoției care a fost folosită de guvernul britanic pentru a testa arme biologice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 

Ce a determinat autoritățile să izoleze insula Guinard și să o șteargă de pe hartă? Aflată proape de coasta Scoţiei, în nord-vestul Regatului Unit, insula a fost cândva atât de periculoasă, încât nimănui nu i s-a permis să păşească acolo, de teama bolii antrax. Insula Gruinard, aşa cum este cunoscută oficial, măsoară doar 2 km lungime. În secolul al XVI-lea, era ascunzătoarea perfectă pentru hoţi datorită faptului că era acoperită cu copaci. Din anii `20, nimeni nu a mai trăit acolo.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, trupele britanice au vizitat Guinard pentru a construi o bombă împotriva germanilor. Pentru experimentele efectuate pe această insulă nelocuită s-a folosit Bacillus anthracis, bacteria care provoacă boala infecţioasă antrax. Planul era ca bacteriile care provocau antrax să fie diseminate în alimentele naziştilor.

Accesul oamenilor pe insula este interzis

Acest tip de infecție nu provoca furuncule sau abcese pe piele sau pe gât, dar provoca hemoragii în sistemul digestiv. Chiar dacă era tratată, se preconiza o rată de mortalitate de până la 60%. Pentru a finaliza planul, specialistul Sir Graham Sutton a ajuns pe insulă alături de echipa sa şi de 80 de oi.

Operațiunea prevedea pulverizarea antraxului pe carnea de vită, însă oamenii de știință au un nor de antrax asupra oilor care au murit în câteva zile. După ce și-au decontaminat cu grijă echipamentul și au ars cadavrele oilor, echipa a realizat că planul lor era extrem de periculos. Odată ce antraxul a fost eliberat, nu a mai putut fi oprit. Orașele afectate de un atac cu arme biologice au rămas nelocuite câteva decenii. Deşi au reuşit să scutească Europa continentală de un astfel de dezastru, era prea târziu pentru Insula Guinard. De aceea a fost pusă sub carantină.

Intrarea pe insulă a fost strict interzisă, iar teritoriul a fost șters de pe hartă, de teamă că organizațiile teroriste se vor duce pe insulă pentru a procura mostre din bacteria mortală. Insula a fost uitată până când colete misterioase conținând pământ infectat au ajuns la birourile guvernamentale. Guvernul a fost îndemnat să facă ceva pentru a curăța insula. În 1986, peste 300 de tone de formaldehidă au fost aruncate pe insulă pentru a distruge sporii bacterieni periculoși. Patru ani mai târziu, insula a fost declarată sigură și carantina a fost ridicată, potrivit clickpentrufemei.ro.

Mai multe