Internetul, un pericol pentru copii! La ce să fie atenți părinții

30 ianuarie 2022 14:00   Fapt divers

În special în ultimii doi ani, tableta și telefonul au devenit o prelungire a mâinii copiilor noștri. Erau ei și înainte atrași de tehnologie, dar, trebuie să recunoaștem, nu au stat niciodată atât de mult cu ochii în ecrane, conectați la internet. Acest lucru le poate pune în pericol nu doar sănătatea fizică, ci și pe cea emoțională. Mai mult, psihologul Gina Dafinoiu vorbește despre riscuri grave privind securitatea celor mici.

Omul nu este făcut să stea pe canapea, cu tableta în mână, cât e ziua de lungă. Genetic, suntem programați să ne mișcăm. Doar așa vom fi sănătoși din toate punctele de vedere. Din păcate, pandemia ne-a forțat să stăm mai mult în case, izolați. Mai afectați sunt copiii, care de doi ani fac periodic școală online și sunt tot mai „prieteni” cu mijloacele electronice de comunicare decât cu alți copii de vârsta lor. Efectele? Multe și însemnate. Psihologul Gina Dafinoiu le punctează pe cele mai importante.

Pericolele internetului, pentru copii

-        Se rup de realitate. „Mulţi din cei care utilizează abuziv mediul virtual nu mai sunt conectaţi la viaţa de zi cu zi. Trăiesc ca într-o bulă, uită de familie, de prieteni şi - cel mai rău - uită de ei înșiși. Aceste persoane nu se mai îngrijesc la nivel corporal, igiena zilnică nu mai este o prioritate. Riscurile în mediul virtual pot să fie destul de grave şi să aducă multe dezechilibre la nivel emoţional sau psihic, dar şi schimbări de comportament”, spune psihologul pentru Click!. În plus, trebuie avut în vedere că internetul poate da dependență.

-        Kilogramele în plus. Sedentarismul acesta vine cu urmări pe plan fizic. În special la un copil, lipsa mișcării duce la acumularea de kilograme în plus, mai ales că, de obicei, este „la pachet” cu mâncatul compulsiv în fața ecranelor.

-        Probleme cu somnul. Lumina albastră emisă de ecrane induce o oboseală mentală și o agitație care afectează somnul. Dacă un copil nu doarme măcar 8 ore pe noapte, se culcă târziu, nu reușește să adoarmă și nu are un somn odihnitor, pot apărea alte probleme de sănătate.

-        Securitatea le e pusă în pericol. Furt de date personale, pornografie, ameninţare, şantaj, hărţuire, agresivitate – acestea sunt alte pericole la care se poate expune un copil care petrece prea mult timp nesupravegheat pe internet. „Aceşti tineri sau copii, care au şi o parte de naivitate, încearcă să descopere din păcate viaţa de unii singuri, probabil atunci când se simt neînţeleşi de părinţi. În acest fel, riscă să întâlnească pe internet persoane care sunt dispuse să îi , «ajute». Cei mici pot cădea în capcană destul de uşor. Tehnnicile folosite de escroci sunt destul de diverse: aleg victime care sunt naive, vulnerabile, stabilind cu ele o conexiune la nivel sentimental”, avertizează Gina Dafinoiu.

Recomandări pentru părinți

Vorbiți cât mai mult cu copiii voștri, fiți-le prieteni și provocați-i să vorbească despre ei, despre ce fac și ce simt. De asemenea, încercați să le supravegheați discret activitatea pe internet, fără să le dați senzația că-i verificați. „Le puteți vorbi, pe înțelesul lor, despre pericolele care-i vizează la nivel emoțional, psihic, dar și social. Se pot folosi mecanisme de control pentru a putea fi supravegheaţi cât mai bine, dar îi puteți învăţa și pe ei să folosească setările de siguranţă. Este bine să îi încurajați să vorbească atunci când cineva din mediul online le creează disconfort”, recomandă specialistul.

Internetul dă dependență. Cum îl „smulgeți” de la calculator sau tabletă? Cu câteva mici trucuri:

-        Reorientați-i atenția spre alte activități, de preferat în aer liber, dar și în casă. De exemplu, gătiți împreună, faceți curățeni cu toată familia, jucați un joc de societate.

-        Adolescenţii care au calculator în cameră sunt cei mai predispuşi la dependenţă. Părinţii trebuie să îi verifice des şi, în plus, să le dea tot felul de sarcini care să le ocupe timpul: diverse munci în casă, să plătească facturi, să facă mici cumpărături...

-        Nu uitați să le verificați și temele!

-        Copilul cu vârstă sub 6-7 ani poate fi „păcălit” mai uşor – îi ascundeți telecomanda, scoateți laptopul din priză şi-i spuneți că s-a stricat etc.

Cât timp poate sta în fața ecranelor, în funcție de vârstă

Potrivit psihologului Mihaela Vintilă, în mod normal, un copil de 3-4 ani nu trebuie să stea mai mult de o jumătate de oră pe zi în faţa ecranului, un copil de 5-10 ani nu mai mult de o oră şi jumătate, iar un adolescent nu mai mult de trei ore. „Dacă un copil sub 5 ani e abandonat în faţa televizorului, riscă să-şi strice ochii, să aibă insomnii, carenţe de vitamine din cauza iradierii, dar îi crează şi nervozitate. Cu timpul, plăcerea de a urmări desene animate se transformă în dependenţă”, spune psihologul. Din păcate, școala online a dat peste cap aceste reguli și a prelungit cu mult timpul permis în fața ecranelor. Tocmai de aceea, aveți grijă să nu mai stea suplimentar!

Mai multe