Legea care spune că nu poți fi dat afară din casă de fostul partener. Nu are importanță că nu ești proprietar și nici autoritățile nu pot să intervină

27 noiembrie 2024 17:41   Fapt divers

Înainte de a vă muta cu cineva, este ideal să cunoașteți legea, astfel încât să nu vă aflați în fața unor situații de-a dreptul incomode, precum și complexe. În momentul în care sentimentele se duc, dar și prietenia și respectul, din proprietar este posibil să ajungi „chiriaș” în propria locuință. Dacă nu există loc pentru înțelegere, nu există nicio modalitate de a scăpa de un coleg de apartament, chiar și cu ajutorul oamenilor legii. Procedura este scumpă, dar și destul de complicată.

Ana Maria Udriște, avocat de profesie, a explicat care este procedura prin care îți poți evacua partenerul din casă. Legal, indiferent de cum se termină relația, nu ai dreptul de a-l da afară pe fostul partener.

Locuiești cu iubitul sau cu iubita, vrei să-l dai afară din casă, iar el nu vrea să plece sau viceversa. Ar trebui să știi că nu poți să-i zici de mâine să plece din casă pentru că vii cu Poliția. Dacă vrei să-l dai afară, trebuie să-l dai în judecată”, a spus magistrata, potrivit bugetul.ro.

Legea prin care nu poți fi dat afară din casă de partener

Este mai bine să ajungeți la un consens al poveștii și la un final fericit. Dacă nu, legea spune că trebuie să trimiteți o notificare persoanei în cauză. Îl poți da în judecată numai după 5 zile, iar rezolvarea situației durează, în medie, câteva luni. Abia după ce va fi emisă hotărârea judecătorească îl vei putea da afară pe fostul partener.

Mai întâi, îi trimiți o notificare prin poștă, cu confirmare de primire sau executor judecătoresc. Dacă nu îți răspunde în 5 zile de când o primește, abia atunci poți să-l dai în judecată, pe o procedură specială, cea de evacuare care se judecă de urgență. Câteodată, durează chiar și câteva luni, depinde cât de aglomerată este instanța. Ulterior, primești o hotărâre, ceri să fie și executorie și te mai duci să o execuți, adică chiar să-l dai afară din casă”, a adăugat Ana Maria Udriște.

Dacă nu sunteți proprietarul, legea va fi în avantajul tău. Cu sau fără chirie, nu puteți fi evacuat. Pentru a evita astfel de situații, nu faceți un pas atât de mare, cum este mutarea, până când nu cunoașteți bine persoana.

Mai multe