Marele romancier Liviu Rebreanu, ucis de un soldat neatent? Ce nu se știe despre moartea sa

10 septembrie 2022 17:00   Fapt divers
Ultima actualizare:

Liviu Rebreanu s-a stins din viață, la 1 septembrie 1944. Aparent, acesta ar fi fost implicat într-un accident, influențat de tensiunile specifice celui de-al Doilea Război Mondial.

În tinerețe, înainte de Primul Război Mondial, Liviu Rebreanu a avut parte de nenumărate experiențe. Ilderim Rebreanu, nepotul de frate al scriitorului, a povestit că unchiul său ar fi pierdut, la un moment dat, la poker banii popotei ofițerilor.

Se întâmpla, prin 1906, când era înscris la Academia militară „Ludoviceum” din Budapesta. Rebreanu ar fi trebuit să aibă grijă de respectiva sumă de bani, dar el a vrut să îi înmulțească la masa de joc.

A fost un cartofor neinspirat

Ar fi pierdut, atunci, între 1.200 și 1.800 de coroane, o sumă colosală, tinând cont că solda lui era de 100 de coroane pe lună!

În perioada interbelică, Liviu Rebreanu a fost în mai multe rânduri director al Teatrului Naţional. Fiind bolnav, romancierul s-a retraa casa sa, de la Valea Mare, din Piteşti, loc în care a scris multe dintre operele sale.

Vezi și: VIDEO Celebrul scriitor Salman Rushdie a fost înjunghiat în timpul unui discurs, în New York

Și-a dat ultima suflate alături de soția sa, Fanny, și de fiica acesteia, Puia-Florica, pe care Liviu Rebreanu o adoptase. Oficial, cauzele decesului ar fi fost  insuficiență cardiacă totală, adică asistolie.

Britanicul Ivor Porter, însă, a evocat în lucrarea sa „Operațiunea Autonomus. În România, pe vreme de război” un episod neconfirmat oficial și neinvestigat.

Porter a fost diplomat și oficial al Legației Britanice(n.r. Ambasada Marii Britanii), la București, între 1939 și 1941. Mai precis, acesta era spion. În decembrie 1943 a fost parașutat, în România, în secret, pentru a investiga rezistența anti-nazistă, din România, țara noastră fiind aliată a Germaniei, în acea perioadă a celui de-al Doilea Război Mondial.

Relatarea senzațională a unui spion britanic

Ivor Porter a relatat un accident petrecut în noaptea de 23 august 1944, după ce Regele Mihai I ordonase arestarea Mareșalului Ion Antonescu, rupând alianța cu Germania nazistă pentru a trece în tabăra Aliaților.

Pe la miezul nopții, unchiul Lygiei Georgescu, generalul Ion Manolescu, a venit la închisoare să-l ia pe Rică (soțul Ligiei, ginere al fruntașului țărănist Sever Bocu şi finul lui Maniu, director al sucursalei Româno-Americană Standard Oil care era deținut la Malmaison, pe Calea Plevnei) la o întâlnire, la Periș. Era împreună cu Liviu Rebreanu. Înainte de asta, l-au condus pe colonelul Ionescu acasă cu mașina. Apoi i-au lăsat lui Maniu un mesaj, la locuința acestuia, să vină și el la întâlnire când va putea. La marginea Bucureștilor, lângă drumul care cotește spre Golf Club, au dat de un baraj românesc și Manolescu, care conducea în viteză și cu farurile stinse, nu a putut frâna în timp și un soldat l-a împușcat pe directorul Teatrului Național, care se afla pe scaunul de lângă el. În loc de petrecere au stat aproape toată noaptea la spital”, a susţinut Ivor Porter.

Citește și: Liviu Rebreanu și-a iubit soţia atât de mult, încât i-a recunoscut copilul făcut cu un alt bărbat

Directorul Teatrului Național ar fi fost Liviu Rebreanu, iar accidentul s-ar fi petrecut în zona actualului Club al Diplomaților, lângă Fântâna Miorița, din zona podului Băneasa, din Capitală. Locul urma să devină, zilele următoare, scena unor confruntări intense între armata română și militarii germani, deveniți inamici.

Tocmai din acest motiv, este posibil ca adevărata cauză a morții marelui romancier, Liviu Rebreanu, să fi fost dată uitării. Există posibilitatea ca rana sau rănile provocate să îi fi provocat, câteva zile mai târziu, decesul.

Episodul, însă, nu este evocat de fiica adoptivă a scriitorului, în memoriile publicate, în 1969. Trebuie să ținem cont, totuși, și de cenzura comunistă a acelui an și de tensiunile dintre familia biologică a lui Liviu Rebreanu și fosta soție și fiica adoptivă a scriiitorului.

Fiica adoptivă nu a confirmat episodul relatat de spionul britanic

Comuniștii nu aveau cum să vadă cu ochi buni o asemenea dezvăluire, din moment ce un soldat român ar fi fost cel care l-a împușcat pe scriitor. Rudele lui Rebreanu, de asemenea, au încercat să declare adopția Floricăi-Puia ilegală.

Astfel, în acest caz s-ar putea face lumină, doar în urma unei anchete medico-legale asupra rămășițelor pământești ale scriitorului.  

Liviu Rebreanu a fost înmormântat în cimitirul din Valea Mare, dar la câteva luni a fost reînhumat, pe Aleea Scriitorilor, la Cimitirul Bellu, din București, în apropiere de locurile de veci ale lui Mihai Eminescu și Ioan Luca Caragiale.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe