Hanul în care petreceau Eminescu și Creangă, pus la pământ fără autorizație de demolare
Celebrul Han „Trei Sarmale” a fost făcut una cu pământul, chiar dacă nu avea autorizație de demolare, ci de „reparații capitale”. Cu o istorie de peste 300 de ani în spate, era o clădire emblemă a Iașiului, cu un trecut extrem de bogat.
Clădirea care a fost demolată marți, 19 aprilie, a purtat denumirea de „Trei Sarmale” pentru că cei care vizitau hanul erau serviţi cu câte trei sarmale moldoveneşti. Hanul a fost frecventat de-a lungul vremurilor de personaje precum Ion Creangă, Vasile Alecsandri şi Mihai Eminescu.
În mediul online, această acțiune de demolare a stârnit un val impresionant de reacţii negative, chiar dacă hanul nu mai funcționa de ani buni. Oamenii se așteptau ca renumitul restaurant să fie reparat, nicidecum pus la pământ.
„Trei sarmale a fost primul local din Iaşi în care am fost acum 33 de ani. Eram într-o delegaţie de actori basarabeni şi vizitam locurile celebre din Iaşi. După ce am fost la Plopii fără soţ, am venit la celebrul han. Am primit, desigur, cele trei sarmale moldoveneşti care mi s-au părut cele mai bune mâncate vreodată şi un pahar de vin de Bucium, bun şi acela până la Dumnezeu. Apoi ne-am plimbat prin crâşmă, cineva arătându-ne cam la ce mese ar fi stat cândva Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Ion Creangă, Pastorel Teodoreanu, Octav Băncilă”, îşi aminteşte actorul ieşean Ion Sapdaru, potrivit adevarul.ro.
Clădirea avea autorizație de reparații
Singura autorizație de construire emisă de Primăria Iași în cazul proiectului de la Hanul Trei Sarmale datează din decembrie 2021. „Reparații capitale, refuncționalizare, extindere Han Trei Sarmale, amenajare parcări, sistematizare incintă, împrejmuire teren proprietate”, se arată în autorizația 750/2021. În actul de autorizare se specifică că se va interveni asupra clădirii, dar nu este prevăzută o demolare.
Poliţia Locală s-a autosesizat cu privire la demolarea clădirii şi sunt efectuate verificări cu privire la documentaţia de urbanism.
Ieșenii așteaptă explicații și din partea predilului orașului, Mihai Chirică.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro