Luna aprilie: legende, simboluri și semnificații

1 aprilie 2024 8:52   Fapt divers

Numită popular Prier, Florar sau Traista-n băț, cea mai capriciosă lună din an, Aprilie, este luna mugurilor și a florilor.

Legenda spune că a chemat odată Mart pe Prier la banchet. Se duse Prier și se sfătui cu Mai, ce să facă, să se ducă, or să nu se ducă? „Du-te, zise Mai, dar el e șugubăț, râde de oameni; tu când te-i duce, să iai cu tine sania, și căruța, și-o luntre, că altfel n-o să ieși bine.” Se duce Prier. Îl vede Mart și-l întreabă: „Da ce aduci atâtea halaturi, frate?” „Apăi dă, la gospodăria  omului sunt bune de toate.” Stă el o zi, stă două, stă trei. Încearcă Mart cu omăt și viscol – lui Prier nici că-i pasă, că el are sanie.

Văzând asta, dă Mart o ploaie și se face glod. Lui Prier nici că-i pasă că el are căruță. Rupe Mart podurile, curg puhoaiele, Prier merge cu luntrea. Vede Mart că nu-i poate face nimică. Îl cheamă și-l întreabă să-i spuie cine l-a învățat să vie așa. Prier n-are ce lucra și-i spune că Mai. „Ei, las, dar, că-i voi ținea și lui vreo două brumi, ca să veștejesc florile cele falnice, de care-l fălesc pe dânsul toți”. Și de atuncea în Mai totdeauna sunt brumi, că Mart i le dă, de ciudă. (Pavel Băjescu, Iordănești). Citește mai multe pe canal33.ro.

Mai multe