Lyridele, ploaie spectaculoasă de stele, vizibilă în România

21 aprilie 2022 5:23   Fapt divers

Liridele din aprilie sunt o ploaie de meteoriți care durează între 16 aprilie și 25 aprilie în fiecare an. Radiantul ploii de meteori este situat în constelația Lyra, lângă cea mai strălucitoare stea a sa, Vega. Vârful fenomenului este de obicei în jurul datei de 22 aprilie în fiecare an.

Lyride - când are loc ploaia de stele

Perioada sărbătorilor Pascale, mai exact weekend-ul de Florii și Săptămâna Patimilor, aduce cu sine un eveniment astronomic spectaculos și unic, ce nu trebuie ratat, este vorba de lyridele, ploaia de stele vizibilă și în România. Pasionații de astronomie trebuie să privească la cer în nopțile de 21 spre 22 și 22 spre 23, pentru a asista la un fenoment absolut fascinant, o ploaie de stele căzătoare.

Citește și Prima eclipsă de soare din 2021 are loc joi. Unde o putem vedea în România

Curentul de meteori Lyride este activ între 16 și 25 aprilie, iar în cele două nopți menționate anterior, acest fenomen este la apogeu și poate fi observat în toată splendoarea sa, chiar și cu ochiul liber. Curioșii vor putea observa pe cer un număr maxim de 18 meteori. 

În 2022, Lyridele ating punctul maxim la 22 aprilie, ora 23, deci este recomandat să fiți pe fază în noaptea de 22 spre 23. Specialiștii în astronomie sugerează să observăm cerul după miezul nopții, pâna dimineața și să alegem o zonă pe care să o privim încontinuu. 

Fenomenul Lyridelor va putea fi văzut din țara noastră deoarece Pământul va trece printr-o zonă pe unde a trecut cometa C/1861 G1 (Thatcher), iar praful din coada ei va arde în atmosferă. Lyridele sunt printre cele mai vechi curente de meteori atestate în istorie, primele observații au fost făcute de chinezi în urmă cu 2600 de ani (în anul 687 î.e.n.).

Cum și unde se vede cel mai bine ploaia de stele

Fenomenul Lyridelor poate fi văzut și cu ochiul liber și nu aveți nevoie de instrumente astronomice, deși o vizită la Observatorul Astronomic poate fi o experiență specială în sine, În nopțile de 21 spre 22 și 22 spre 23 și trebuie doar să priviți spre o porțiune de cer, timp de minim o oră, între miezul nopții și răsăritul Soarelui. Nu este nevoie să vă concentrați privirea supra unei direcții anume, deoarece ploaia de meteoriți înseamnă că stelele căzătoare pot apărea de oriunde.

Locul de unde par a veni meteoriții este situat lângă steaua Vega, din constelația Lyra, de aici și numele de Lyride. Steaua Vega o puteți identifica înspre orizontul nord-estic.

Alte evenimente astronomice vizibile în 2022, în România

În 2022 vor fi două eclipse vizibile din România, una de Lună, pe 16 mai, și o eclipsă parțială de Soare, pe 25 octombrie. 

Citește și Eclipsa de Soare din 10 iunie este despre confuzie şi decepţii. Luna aduce evenimente astrale pe care e bine să le ştii!

Eclipsa de Lună, de pe 16 mai, va fi vizibilă doar 20 de minute, pentru că va apune Luna, așa că ar trebui să observăm astrul Lunar, dimineața, pe la ora 5:00.

Eclipsa parțială de Soare va fi vizibilă în România pe 25 octombrie, iar maximul fenomenului  va fi pe la ora 13:40.

Ocultația între Lună și Marte din decembrie este un fenomen spectaculos ce se manifestă prin mișcarea planetei Marte foarte aproape de Pământ, la 80 de milioane de kilometri. În acea seară, se va vedea extraordinar de clar Luna, care va trece și va acoperi planeta Marte. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe