Mâncarea picantă, soluție pentru caniculă. Iată de ce e bine să mâncăm condimentat vara

20 iulie 2023 15:38   Fapt divers

Te-ai întrebat vreodată de ce popoarele din cele mai fierbinți locuri ale globului mănâncă preparate condimentate? Desigur, oamenii din aceste regiuni au dezvoltat aceste obiceiuri alimentare de-a lungul secolelor, dar totul are sens și este legat de bunăstarea și sănătatea locuitorilor săi. 

Condimentele au proprietăți antibacteriene și antiparazitare care ajută la protejarea alimentelor din carne și alte proteine ce se strică rapid în climatele calde. Aceste condimente au fost introduse inițial pentru a masca aroma cărnurilor perisabile. Dintr-o perspectivă evolutivă, cei care au gătit mâncare condimentată aveau mai multe șanse să supraviețuiască și și-au învățat descendenții cum să folosească condimentele. 

De ce e bine să mâncăm condimentat vara

Consumul de alimente picante te face să transpiri, iar transpirația este modalitatea corpului tău de a-ți regla temperatura. Mai exact, condimentul determină o creștere a metabolismului și crește ușor temperatura corpului. Acest lucru induce transpirația ca mecanism de răcire. Vremea caldă acționează ca un supresor natural al poftei de mâncare. Mâncarea condimentată stimulează apetitul.

Ardeiul iute este un stimul pentru circulaţia periferică, are acţiune antiinflamatoare, iar persoanele care obişnuiesc să consume această legumă sunt mai rezistente la infecţii şi au o imunitate mai bună. Totodată, ghimbirul, usturoiul, ceapa galbenă, piperul, ardeiul jalapeno și fasolea habanero, sunt alte ingrediente care vă pot ajuta în zilele caniculare. Le puteți combina cu salate răcoroase sau preparate lichide.

Dar, chiar dacă mâncarea condimentată are beneficiile sale, este mai important să luăm în considerare întreaga dietă. Cu alte cuvinte, adăugarea de condimente la legume prăjite, spre exemplu, tău este o idee grozavă, dar să comanzi aripioare de pui foarte aromate suplimentar, nu este chiar același lucru. 

Apoi există o altă diferență. Ardeii iuți întregi și pudra de ardei iute uscat sunt produse de bază în cămară, dar multe sosuri picante și condimente ambalate sunt bogate în sare și alte ingrediente și ar trebui consumate cu moderație. Sarea duce la creșterea tensiunii arteriale. Așa că citiți mai întâi eticheta nutrițională. 

Alte beneficii pentru sănătate

Pe lângă faptul că mâncărurile picante ne ajută în zilele caniculare, acestea au și alte beneficii pentru sănătate, precum:

- Stimulează metabolismul

- Controlează pofta de mâncare

- Înbunătățește sănătatea inimii

- Stimulează microbiomul

- Reduc inflamațiile din corp

Mai multe