Misterul catacombelor de sub Galați și Brăila. Ce s-a descoperit și de ce au fost construite

25 noiembrie 2023 13:06   Fapt divers

Deja am auzit cu toții despre faimoasele catacombe din Paris, care au aprins imaginația întregului glob. Însă, nu foarte multă lume știe că un astfel de loc misterios există chiar și în țara noastră! Ba chiar mai mult decât atât, două orașe importante din România au sub ele zeci de kilometri tuneluri, vechi de secole!

Probabil că deja am auzit cu toții despre faimoasele catacombe din Paris, care au aprins imaginația întregului glob, ori despre miticele tuneluri de sub munții Bucegi, pe care atât de mulți români visează să le găsească.

Cu toate acestea, nu foarte multă lume știe că un astfel de loc misterios există chiar și în țara noastră, iar spre deosebire de tunelurile de sub munți, acesta este extrem de real și bine documentat! Potrivit informațiilor oferite de către cei de la adevarul.ro, două orașe importante din România au sub ele zeci de kilometri tuneluri, vechi de secole!

Este vorba despre catacombele care se întind sub Brăila și Galați, unde o mulțime de tuneluri, hrube, cât și pasaje de legătură sunt descoperite mereu de către specialiști. Aceste locuri sunt atât de late încât două mașini ar putea conduce fără probleme, de-a lungul lor! Din păcate, o bună parte din aceste catacombe a fost demolată parțial, în ultimele decenii.

Catacombele misterioase de sub Brăila și Galați

Se pare că, cel puțin când vine vorba despre tunelurile de sub Galați, o mare parte dintre acestea au fost construite relativ recent, între anii 1800 și 1850. Desigur, există și segmente mai vechi, cum ar fi pasajul de 300 de metri care leagă 2 biserici fortificate: Precista și Sf. Gheorghe. Acest tunel ar avea 300 de ani vechime, potrivit experților.

De asemenea, datorită sistematizării începute în 1953, care a distrus 90% dintre clădirile vechi din Galați, până în 1989, multe hrube și tuneluri au fost distruse.

„Unele au fost descoperite, cercetate şi umplute cu pământ, altele au fost acoperite în grabă de către Primărie, ca să nu se sisteze lucrarea, iar altele aşteaptă probabil să fie decopertate, pentru a ne mai povesti câte ceva din istoria acestui oraş”, spune istoricul Marius Mitrof, conform sursei citate.

Mai multe